Vladimir Putin: Rusija je zadala preventivni udar

Ruski predsjednik Vladimir Putin  tradicionalno se obratio sudionicima glavne vojne parade u zemlji – one na moskovskom Crvenom trgu. 

Putin je svima čestitao je najveći ruski praznik Dan pobjede, a osvrnuo se i na aktualno stanje i međunarodne odnose.

Napomenuo je da je NATO počeo sa proširenjem teritorija u blizini granica Rusije, „pa je sukob s neonacistima neizbježan“. „U uvjetima agresije Rusija je morala zadati preventivni udar i to je bila jedina ispravna odluka“, kazao je ruski vođa.

Prema Putinovim riječima Moskva je usprkos svim nesuglasicama u međunarodnim odnosima “uvijek zagovarala stvaranje sustava jednake i nedjeljive sigurnosti” i nudila zapadnim zemljama sporazum o sigurnosnim jamstvima, ali je nisu čuli.

“Zemlje NATO-a nas nisu htjele čuti, što znači da su zapravo imale potpuno drugačije planove, a mi smo to vidjeli. Otvoreno, u tijeku su pripreme za još jednu kaznenu operaciju u Donbasu, invaziju na naše povijesne zemlje, uključujući Krim“, izjavio je Putin, čije riječi prenosi RIA Novosti.

Putin je podsjetio da su u Kijevu najavili moguću nabavu nuklearnog oružja, što je za Rusiju neprihvatljivo.





“Vidjeli smo kako se razvija vojna infrastruktura, kako je počelo raditi stotine stranih savjetnika, bilo je redovitih isporuka najmodernijeg oružja iz zemalja NATO-a. Opasnost je rasla svakim danom. Rusija je preventivno odbila agresiju – to je bila prisilna, pravovremena i jedina ispravna odluka, jaka i neovisna zemlja”, naglasio je ruski čelnik

“Tako se sustavno stvarala apsolutno neprihvatljiva prijetnja za nas, štoviše, izravno na našim granicama. Sve je upućivalo na to da će sukob s neonacistima, Banderom, na koje su SAD i mlađi partneri uložili, biti neizbježan”, rekao je. rekao je.

Nakon raspada SSSR-a, Sjedinjene Države su počele govoriti o svojoj ekskluzivnosti, ponižavajući cijeli svijet, uključujući i svoje satelite, ali Rusija je druga zemlja, kazao je Putin i dodao kako se na Zapadu sada hvale izdajice, poništava se hrabrost onih koji su pretrpjeli za pobjedu (nad nacističkom Njemačkom).





Putin se obratio vojsci i postrojbama Donbasa, koje također sudjeluju u vojnoj paradi koja je upravo u tijeku. „Borite se za Domovinu i budućnost, da u svijetu nema mjesta za krvnike i naciste“, poručio je im Vladimir Putin.

Ove godine na središnjoj vojnoj paradi u Moskvi sudjeluje oko 11.000 vojnih osoba. Najspektakularniji dio mimohoda bit će prolazak vojne opreme. Prema tradiciji, prvi u mehaniziranoj koloni je legendarni tenk T-34, zatim – suvremeni tenkovi “Proboj” i “Armata”, kao i druga tehnika.

Ukupno će prodefilirati 131 komad opreme i oružja, uključujući borbena vozila pješaštva “Kurganets”, BMP-2 “Berezhok”, BMP-3, oklopna vozila “Typhoon-K”, “Typhoon-VDV”, “Tiger-M”. Također i samohodna topnička vozila “Msta-S”, operativno-taktički raketni sustavi “Iskander”, višecevni raketni sustavi “Tornado-G” (potonji će ove godine prvi put sudjelovati na paradi).

Najupečatljiviji će, kao i uvijek, biti ruski raketni sustavi: od sustava protuzračne obrane S-400, Buk-M3 i Tor-M2, preko interkontinentalnih raketnih lansera Yars, do robotskih sustava Uran-9 i druge moderne opreme ruske vojske.

Podsjećamo da se danas diljem Rusije obilježava Dan pobjede različitim javnim manifestacijama i vojnim paradama. Prije točno 77 godina završio je Drugi svjetski rat, a nacistička Njemačka je potpisala akt o bezuvjetnoj predaji.

 

Komentari

komentar

You may also like