Vlasnik posrnule tvrtke „Hong Kong Airlines“ dobio kredit kineske državne banke

Honkoški medij South China Morning Post navodi kako je kineska državna banka vlasniku zrakoplovne tvrtke Hong Kong Airlines – koja je u financijskim problemima – kineskom konglomeratu HNA Group dostavila kredit u visini od 4,4, milijarde honkonških dolara.

Prethodno je HNA Group dobila novčana sredstva od 4 milijarde juana i izjavila kako će novac biti iskorišten za nabavu avionskog goriva, operativne troškove letenja, isplate plaća i financijske rashode za HNA Holdings i njegove zrakoplovne tvrtke-kćeri. U HNA Group-u ulazi oko 20-ak zračnih tvrtki, uključno i njihovog predvodnika Hainan Airlines.

Među bankama koje su dostavile kredite su Bank of China, Industrial and Commercial Bank of China, China Construction Bank i Agricultural Bank of China. Dakle, redom velike kineske državne banke.

Tvrtka „Hong Kong Airlines“ dobila je u ponedjeljak od zrakoplovnog regulatora Hong Konga „Air Transport Licensing Authority“ (ATLA)  rok do 7. prosinca za nabavu financijskih sredstava nužnih za održavanje tekućeg poslovanja. U protivnom bi taj zračni prijevoznik mogao izgubiti licencu.

ATLA navodi kako „stanje u tvrtci izaziva ozbiljnu zabrinutost“. Financijske teškoće toga prijevoznika povećale su se zbog masovnih prosvijeda u Hong Kongu, koji traju neprekidno od lipnja ove godine, i koji su izazvali nagli pad dolaska gostiju u taj kineski grad s viskim stupnjem autonomije i glavno azijsko financijsko središte. Velike gubitke trpe i drugi sektori toga grada, a uz prijevoznički, ponajviše onaj hoteljersko-turistički.

 





Komentari

komentar

You may also like