Vođa makedonske oporbe: Bugari ne zaslužuju mjesto u Ustavu

“Neće biti promjena Ustava. Bugari ne zaslužuju i nemaju mjesto u Ustavu Makedonije. Nećemo odustati od Makedonaca u Pirinskoj Makedoniji”. Rekao je to čelnik oporbene VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski na susretu stranačkih čelnika, prenosi portal Novinite.

Naime, oporbena stranka VMRO DPMNE pokrenula je kampanju za referendum protiv sporazuma o prijateljstvu između Skoplja i Sofije iz 2017., za koji tvrdi da potiče Bugarsku na dobivanje nepoštenih ustupaka od Sjeverne Makedonije u zamjenu za deblokadu njezina puta prema EU. Sporazum iz 2017. se bazirao na rješavanju nesuglasica oko podrijetla etniciteta Makedonaca i njihovog jezika. Dio sporazuma podrazumijeva da Sjeverna Makedonija mora promijeniti svoj ustav i uključiti u njega etničke Bugare kao konstitutivan narod, prenosi bne IntelliNews. Sada makedonska konzervativna oporba želi kroz referendum razvrgnuti Ugovor iz 2017., pa samim time i prekinuti proces promjene u ustavu. VMRO-DPMNE je druga najveća stranka u Sjevernoj Makedoniji i u trenutnom sazivu parlamenta imaju 44 od 120 mjesta. Mickoski tvrdi da će 60% Makedonaca glasati da se raskine ugovor s Bugarskom na referendumu.

“Narod na referendumu mora odlučiti podržava li ili ne podržava ugovor s Bugarskom, podržava ili ne podržava nacionalnu asimilaciju”, rekao je Mickoski i dodao: “Ugovor o prijateljstvu i suradnji s Bugarskom postao je izvor i temelj oštre bugarske politike prema Makedoniji koja nam uskraćuje pravo na postojanje. Kad napadamo nepravdu, najbolje je udariti u njezin korijen. U zadnjih 5 godina vidjeli smo kako otrovno stablo daje otrovne plodove i iz tog razloga je najbolje udarati u korijenje tog otrovnog stabla, a ne u njegove otrovne plodove, a korijen je ugovor s Bugarskom”.

“Ovdje sam pred vama 10., 15., 20. put. Želim da svi čuju. Neće biti promjene Ustava. Bez obzira kakav će biti rezultat referenduma, ja vjerujem u svoj narod i svoje sugrađane, da će masovno izaći i glasati protiv ovog asimilacijskog ugovora. Najodgovornije i najiskrenije vam kažem: Promjene Ustava neće biti jer oni (Bugari) to ne zaslužuju. Oni nisu ispunili odluku iz presuda Suda za ljudska prava u Strasbourgu za našu braću iz Pirinske Makedonije i negiraju njihovo postojanje. Oni idu i korak dalje. Na silu traže da se odreknemo prava za našu braću u Pirinskoj Makedoniji. Dok ima nas, VMRO-DPMNE-a, nećemo odustati od naše braće tamo. Koči ih naša mobilizacija. To ih boli. Koči ih moćni VMRO-DPMNE”, rekao je i Mickoski i obećao da će “mobilizirati makedonski narod i većinu u parlamentu”. Prema njegovim riječima, tijekom referenduma u zemlji bi se trebali organizirati prijevremeni parlamentarni i prijevremeni predsjednički izbori.

Komentari

komentar





You may also like