Vođa ruskih Kozaka tvrdi da zapadni vojni instruktori izravno sudjeluju u ratu u Ukrajini

Zapadni vojni instruktori izravno su uključeni u vojne operacije, budući da se bore za ukrajinsku vojsku i sudjeluju u napadima na civile u “oslobođenim” područjima Ukrajine koristeći HIMARS i drugo oružje koje je isporučio Zapad, tvrdi Nikolaj Doluda, ataman (čelnik) Sveruske vojske kozačkog društva, prenosi TASS.

“Postoje dokazi da se ukrajinske trupe obučavaju u zapadnim zemljama od strane lokalnih instruktora. No, i tijekom rata na tlu Ukrajine izravno su prisutni instruktori iz zapadnih zemalja, koji i vode bitke i sudjeluju u granatiranju civila te nadziru novu vojnu opremu, uključujući višecijevne raketne sustave HIMARS”, rekao je Doluda.

“Svi naši Kozaci su u borbenim zadaćama duž prve crte bojišnice – u borbama u DNR i LNR, kao i kod Zaporožja i Nikolajevke. Prilikom zauzimanja ukrajinskih uporišta, zamjećujemo ogroman broj vojne opreme i naoružanja strane proizvodnje- konkretno britansko, američko, njemačko, belgijsko, francusko i poljsko oružje. Apsolutno sve zapadnoeuropske zemlje šalju svoju vojnu opremu i naoružanje”, rekao je Doluda. U ranijim izvješćima navodi se da se devet kozačkih jedinica iz Sveruskog kozačkog društva dobrovoljno prijavilo da se pridruži ratu u Ukrajini. Kozačke frakcije također se bore zajedno sa snagama Narodne republike Donjeck i Lugansk. Ukupan broj uključenih Kozaka premašuje 6500 ljudi, piše ruski državi TASS.

Komentari

komentar

You may also like