Vojna inicijativa Hrvatske i Mađarske integrirana u NATO

Multinacionalno divizijsko zapovjedništvo Centar (HQ MND-C), međunarodna vojna inicijativa čiji su osnivači Hrvatska i Mađarska, integrirano je u strukturu snaga NATO-a, priopćilo je u četvrtak Ministarstvo obrane Republike Hrvatske (MORH)

HQ MND-C je stacioniran u mađarskom Székesfehérváru, a integriran je u NATO strukturu snaga sukladno odluci Sjeverno-atlantskog vijeća NATO-a (NAC) o aktivaciji i integraciji donesenoj 3. svibnja, pojašnjava se u priopćenju. Zapovjednik Multinacionalnog divizijskog zapovjedništva Centar je general-bojnik Denis Tretinjak.

“Uključivanjem MND-C u NATO strukturu završena je procedura priključenja ove inicijative u sigurnosnu arhitekturu Saveza što će znatno doprinijeti jačanju savezničkog postava odvraćanja i obrane u Europi, a time i kolektivnoj obrani te kriznom upravljanju”, stoji u priopćenju. Tvrdi se, uz to, da će Zapovjedništvo svoju punu operativnu sposobnost dosegnuti tijekom 2023. godine, kada će postati dio NATO planova i ciljeva u jačanju kako regionalne sigurnosti, tako i sigurnosti cjelokupnog Saveza. U srednjoročnom planu razvoja, do 2032. godine, pod Zapovjedništvom je planiran rast snaga do jačine divizije.

Uspostavu Zapovjedništva inicirale su Hrvatska i Mađarska u srpnju 2018., kada je prepoznat nedostatak savezničkih kapaciteta u domeni zapovijedanja i nadzora u regiji srednje Europe te je uslijedio intenzivan rad s regionalnim partnerima u cilju osnivanja zapovjedništva, navodi se. Hrvatska je prepoznala potencijal mađarskog prijedloga suradnje, pa su već godinu dana kasnije, u listopadu 2019., tadašnji ministri obrane Mađarske i Hrvatske, potpisali Pismo namjere o uspostavi Multinacionalnog Divizijskog zapovjedništva – Centar, piše u priopćenju. U ožujku 2020. godine ustrojeno je Zapovjedništvo, kao međunarodna vojna organizacija, u čijoj uspostavi Hrvatska vojska ravnopravno sudjeluje kao jedan od osnivača.

Uz Hrvatsku i Mađarsku koje su inicijalni osnivači, u MND-C svoje pripadnike ima i Slovačka kao treća zemlja osnivačica. U radu Zapovjedništva sudjeluje i Poljska, a interes za sudjelovanje iskazale su i Njemačka, Italija, Rumunjska, Slovenija i Turska, navodi se.

 





 

 

 





Komentari

komentar

You may also like