Vojna obavještajna služba SAD-a: Sjeverna Koreja nije spremna za denuklearizaciju

Foto: preuzeto s portala Spacenews

Američka vojna obavještajna služba (Defense Intelligence Agency)  smatra kako sjevernokorejski vođa Kim Jong-un nije spreman za denuklearizaciju. To je konstataciju objavio njezin direktor Robert Ashley u intervjuu televiziji Fox News, dodavši, kako ta služba nastoji procijeniti atomski potencijal Sjeverne Koreje.

„Mi u obavještajnoj zajednici smatramo kako Kim Jong-un nije spreman za denuklearizaciju. Činimo sve kako bismo imali mogućnost za procjenu potencijala Sjevernokorejaca“, izjavio je Ashley.

Podsjećamo: prije nekoliko dana sjevernokorejski mediji priopćili su kako je Kim Jong-un dobio osobno pismo američkog predsjednika Donalda Trumpa, i da je sjevernokorejski vođa tom prigodom kazao da je ono „prekrasnoga sadržaja“, te izrazio priznanje Trumpu za njegovu političku orijentaciju i „posebnu smjelost“.

Američki čelnik Donald Trump uskoro stiže u japansku Osaku, gdje će se održati summit članica G20 i gdje će se susresti s južnokorejskim predsjednikom Moonom. Također se planira i Trumpov susret s ruskim predsjednikom Putinom (danas potvrđen od američke strane), a vjerojatno i s kineskim čelnikom Xi Jinpingom. Upravo je ovaj posljednji prije nekoliko dana boravio u Pjongjangu, javno demonstriravši novu razinu strateškog partnerstva Kine i Sjeverne Koreje, odaslavši jasnu popruku američkom predsjedniku kako bez uspostave dobrih odnosa SAD-a i Kine Trump, u stvarnosti, ne može postići planirane ciljeve u kontaktima sa sjevernokorejskim vođom. Možda upravo na tragu ovoga zaključka i stiže današnja, gore opisana reakcija američke vojno-obavještajne službe o „nespremnosti Kim Jong-una za denuklearizaciju“.

 





 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like