Vojna vježba “Neptune Strike”: SAD simulirale napad na neprijateljski brod u Jonskom moru

Američka mornarica demonstrirala je sposobnost razmjene podataka između bespilotne letjelice (UAV) MQ-9, naprednog broda Hawkeyea E-2D, zrakoplova F/A-18 i AV-8B Harriera za izvođenje dalekometnog raketnog udara na simulirani neprijateljski brod… O tome piše specijalizirani francuski portal Naval News.

Bespilotna letjelica (UAV) MQ-9 Reaper kojom upravlja 89. jurišna eskadrila u bazi zračnih snaga Ellsworth (Južna Dakota) uspješno je raspoređena tijekom operacije Neptune Strike 23. veljače. Američka izvidničko-udarna bespilotna letjelica potom se integrirala sa zračnim i pomorskim snagama kako bi izvela imitaciju napada raketama dugog dometa na lažni neprijateljski brod, piše francuski medij.

Zračno zapovjedništvo NATO-a, sastavljeno od vojske Francuske i Britanije, lociralo je brod u južnom Jonskom moru pomoću radara sa sintetičkom aperturom dugog dometa. Tim je koristio informacije za stvaranje “realističnog borbenog scenarija” i proslijedio ga MQ-9. UAV je zauzvrat odašiljao koordinate ciljnog broda E-2D Hawkeye nosaču zrakoplova za rano upozoravanje iz zraka pripojenog zapovjednoj i kontrolnoj eskadrili nosača zrakoplova (VAW-121), koji je zatim slao podatke udarnoj skupini koji se sastoji od višenamjenskih lovaca F/A-18 američkog ratnog zrakoplovstva pridodanih CVW-7 i AV-8B Harriera španjolskog ratnog zrakoplovstva.

E-2D je uspješno usmjerio udarnu grupu u zonu sigurnu od protuzračne obrane uvjetnog neprijatelja. Potom su zrakoplovi NATO-a pokrenuli napad koristeći obavještajne podatke koje je dostavla bespilotna letjelica MQ-9 Reaper.

Udarne snage lansirale su simulirano streljivo i manevrirale kako bi ostale izvan neprijateljske simulirane protuzračne obrane, učinkovito uskraćujući neprijatelju priliku da gađa prijateljske zrakoplove.

Nakon udara, bespilotna letjelica je upotrijebila svoju snažnu video kameru s punim zaokretom kako bi dovršila procjenu napada, prenijela podatke Udarnim snagama NATO-a i proslijedila vitalne informacije zemljama diljem saveza putem radija, chata i veze.





„Napredne mogućnosti koje pruža MQ-9 omogućile su pilotima s druge strane svijeta da imaju pozitivan, neposredan utjecaj na borbe u srcu Jonskog mora, dajući udarnim snagama američke mornarice i snagama za potporu NATO-a mogućnost donositi odluke u stvarnom vremenu i ostvarivati ​​odlučujuće borbene pobjede. Ovo je jedan primjer onoga što MQ-9 može učiniti za američku mornaricu u kontinuiranoj izgradnji NATO-ovih vojnih sposobnosti u svim područjima borbe,”  rekao je zapovjednik krila nosača američke mornarice (CVW-7) Alex Hampton.

Iskustvo iz ovih vježbi otvorilo je vrata uspješnijoj interoperabilnosti u budućnosti – navodi Naval News

Komentari

komentar





You may also like