Vojne postrojbe organizacije CSTO napustile Kazahstan

Vojne postrojbe iz sastava Zajedničkih mirovnih snaga Organizacije ugovora o kolektivnoj sigurnosti (rus. ODKB, CSTO, engl.) vratile su se iz Kazahstana na svoja stalna mjesta baziranja, izvješćuju RIA Novosti pozivajući se na rusko Ministarstvo obrane.

Preciznije, povučene su postrojbe iz Tadžikistana, Kirgistana, Bjelorusije i Armenije, a sve su prebačene transportnim zrakoplovima Il-76 zrakoplovstva ruskih Zračno-svemirskih snaga, navodi se u priopćenju.

Danas su se u 15 transportnih zrakoplova Il-76 i 3 takva zrakoplova An-124 u Almatyju ukrcale i poletjele i ruske postrojbe unutar Zajedničkih mirovnih snaga iz stava CSTO-a, čime se može konstatirati da je cijeli kontingent mirovnih snaga povučen s teritorija Kazahstana.

Podsjećamo: prvih dana 2022. godine u Kazahstanu su održani prosvjedi koji su prerasli u nerede, pogrome i sukobe sa snagama sigurnosti. Državni vrh republike obratilo se za pomoć Organizaciji CSTO, svojevrsnom ruskom pandanu NATO saveza, koja je na poziv odgovorila potvrdno tj. slanjem svog mirovnog kontingenta u Kazahstan i u vrlo kratko vrijeme od svega dan i pol razmjestila svoje snage u količini od oko 2500 vojnika i vojne tehnike na ključne položaje s ciljem zaštite važnih državnih i vojnih objekata.

Kazahstanske vlasti priopćile su da su terorističke organizacije umiješane u nemire u raznim gradovima zemlje. Prispjele mirovne snage nisu sudjelovale u protuterorističkim operacijama, već su taj dio zadaća na sebe preuzele kazahstanske snage sigurnosti.

Može se slobodno konstatirati da su masovni neredi u zemlji zapravo prestali čim su se na kazahstanskom tlu pojavile snage ODKB, koje su, očito, imale snažan psihološki učinak na organizatore samih prosvjeda tj. postalo je jasno da su i državni vrh Kazahstana i Kazahstanu savezničke države odlučile reagirati odlučno i pod svaku cijenu zaustaviti nerede i pokušaj nasilne smjene vlasti.





 

Komentari

komentar





You may also like