Vojni pakt AUKUS je dogovaran na sastanku G7 iza leđa francuskog predsjednika

Detalji o partnerstvu s AUKUS (Australija, UK i SAD) dogovarani su, među ostalim, na sastanku G7 u lipnju u Cornwallu, ali francuski predsjednik Emmanuel Macron toga nije bio svjestan, izvještava Sunday Telegraph.

Prema dostupnim informacijama, britanski ministar vanjskih poslova Dominic Raab pomogao je u pripremi sporazuma unatoč saznanjima da će takav sporazum naštetiti odnos s Parizom. Samitu koji se održao od 11. do 13. lipnja prisustvovali su čelnici UK, Njemačke, Italije, Kanade, SAD-a, Francuske i Japana, kao i čelnici Australije, Indije, Južne Koreje i Južne Afrike koji su pozvani kao gosti.

Prema The Sunday Telegraphu, svi dokumenti o AUKUS-u nakon sastanka klasificirani su kao “strogo povjerljivi”. Tri mjeseca poslije, 16. rujna Australija, UK i SAD objavile su da su ušle u novo sigurnosno partnerstvo AUKUS.

Prema sporazumu, Australija planira izgraditi osam podmornica na nuklearni pogon uz pomoć američke i britanske tehnologije i opremiti svoje snage krstarećim raketama američke proizvodnje. Ulaskom u pakt AUKUS, Canberra je naglo i bez najave izašla iz bitnog dogovora s Francuskom o izgradnji 12 podmornica na dizelsko-električni pogon.

Kao odgovor na ovaj razvoj događaja, Francuska je odmah povukla svoje veleposlanike iz SAD -a i Australije, ali ne i iz Velike Britanije. Prema riječima francuskog ministra vanjskih poslova Jean-Yves le Driana, Pariz je donio ovu odluku, “poznavajući londonsku politiku stalnog oportunizma”.

Komentari

komentar





You may also like