Vojni puč u Gvineji; zarobljen predsjednik

Vojni udar u tijeku je u Gvineji, zapadnoafričkoj državi, a u glavnom gradu Conakryju  zabilježena je jaka vojna prisutnost i pucnjava, prenosi RT.

Navodno je vojska privela gvinejskog predsjednika Alpha Condea. Nemiri koji su u toku izbili su u glavnom gradu danas ujutro. Lokalni mediji izvijestili su da je snažna pucnjava dolazila iz luksuznog naselja Kaloumu, u kojem se nalazi predsjednička palača i druge vladine zgrade. Nepotvrđeni snimci koji kruže internetom prikazuju više vojnih vozila i teško naoružanih vojnika koji lutaju tim područjem.

“Vidim grupe vojnika kako idu prema predsjedništvu. Puno je pucnjave ”, rekao je stanovnik Kaloumua za Reuters. Također, tri druga svjedoka rekla su da su vidjeli najmanje dva civila ozlijeđena pucnjavom. Nemire, navodno, vodi potpukovnik Mamady Doumbouya, bivši francuski legionar i zapovjednik elitne vojne jedinice.

Iako je više provladinih izvora medijima reklo da je predsjednik zemlje na sigurnom, izvještaji lokalnih medija potkrijepljeni slikama koje kruže internetom sugerirale su drugačije. Video i nekoliko fotografija prikazuju Condea zatočenog od strane teško naoružanih vojnika, a zatim odvezenog na neodređeno mjesto.

Nakon što je predsjednik Conde uhićen, vođa puča objavio je kratko video obraćanje, optužujući predsjednika da je “gazio” ljudska prava i doveo gospodarstvo zemlje u stanje “disfunkcije”. Doumbouya je najavio raspuštanje vlade, kao i zatvaranje zračnih i kopnenih granica zemlje, proglašavajući ustav Gvineje ništavim. Zadnji predsjednički izbori, održani u listopadu prošle godine, bili su okruženi mnogim kontroverzama. Dugogodišnji vladar Conte promijenio je ustav zemlje prije izbora, dopuštajući da se kandidira po treći put. Za vrijeme izbora i nakon, događali su se nasilni oporbeni prosvjedi.

Međutim, ministarstvo obrane Gvineje tvrdilo je da je napad pobunjenih specijalne snage uspješno odbijen i da je vojska odana izabranoj vladi radi na uspostavi reda u glavnom gradu. Ministarstvo nije objasnilo gdje se nalazi predsjednik, čime je posijana dodatna sumnja oko toga tko točno ima vlast u zemlji.





Komentari

komentar

You may also like