Vojni puč u Mjanmaru, uhićena Aung San Suu Kyi

Mjanmarska vojska u ponedjeljak je izvela državni udar protiv civilne vlade Aung San Suu Kyi koja je uhićena, na dan kada su se zastupnici trebali vratiti u parlament, prvi puta nakon izbora u studenom koje vojska proglašava ukradenima.

Vojska je proglasila izvanredno stanje i rekla da je uhićenje mjanmarske čelnice i drugih visokih dužnosnika odgovor na izbornu prijevaru.

U video obraćanju koje je objavljeno na televiziji nad kojom nadzor ima vojska rečeno je da je vlast predana glavnom zapovjedniku oružanih snaga generalu Min Aung Hlaingu.

U prvim satima u ponedjeljak ujutro, vojska je uhitila mjanmarsku čelnicu kao i predsjednika Win Myinta, potvrdio je glasnogovornik Nacionalne lige za demokraciju.

Ta stranka Aung San Suu Kyi odnijela je pobjedu na izborima u studenom, ali tenzije s vojskom intenzivirale su se prošli tjedan.

Već tjednima, vojska ne prestaje lansirati optužbe o nepravilnostima na izborima, drugima od kraja vojne diktature 2011.
Nacionalna liga za demokraciju vrlo popularne Aung San Suu Kyi, koja je već bila na vlasti, dobila je 83 posto od 476 mjesta u parlamentu, ali vojska tvrdi da je otkrila 10 milijuna slučajeva prijevare i zatražila je od izbornog povjerenstva da objavi izborne liste zbog provjere.

U utorak na konferenciji za novinare glasnogovornik vojske nije isključio mogućnost da vojska ponovno preuzme vlast u zemlji u situaciji koju je nazvao političkom krizom.

Strahovi su porasli u srijedu nakon što  je zapovjednik vojske general Min Aung Hlaing – zasigurno najmoćniji čovjek u Mjanmaru – proglasio da ustav može u nekim slučajevima biti opozvan.

Ti su komentari šokirali stanovništvo i stavili diplomate u stanje opreza.

Ustav je već dva puta bio stavljan izvan snage, oba puta za vrijeme državnih udara.

Sadašnji ustav, koji mnogi ocjenjuju kontroverznim, vlada Aung San Suu Kyi pokušavala je izmijeniti od pobjede na izborima 2015. ali bez uspjeha.
Njegove odredbe daju vojsci kontrolu nad tri velika ministarstva – unutarnjih poslova, obrane i graničnih pitanja, jamčeći da ona uvijek “drži šapu” nad mjanmarskom politikom.

Tekst ima i članak koji brani državljanima vjenčanima za strance da postanu predsjednici, što je napisano, po ocjenama analitičara, kako bi se spriječilo da tu funkciju dobije Aung San Suu Kyi, udana za Britanca.

Njezina je službena funkcija “državna vijećnica”, što je mjesto koje joj jamči da de facto vodi zelju.

Ona je, prije no što je postala čelnica Mjanmara, bila jedan od glavnih boraca protiv vojne diktature u Mjanmaru, zbog čega je dobila Nobelovu nagradu za mir 1991.

 

 

Komentari

komentar

You may also like