Vojska Nagorno Karabaha povlači se iz zona koje predaju Azerbajdžanu

Vojne postrojbe Nagorno Karabaha nastavljaju svoje povlačenje iz zona oko te regije, koje će prijeći pod nadzor Azerbajdžana, sukladno trojnom sporazumu između Rusije, Armenije i Azerbajdžana o završetku rata u Nagorno Karabahu, objavljuju danas ruski mediji.

„Neovisno o složenom stanju, povlačenje postrojbi Narodnog Karabaha iz agdamske, lembadžarske i lačanske regije se nastavlja. Sada je usporeno zbog pogoršanih vremenskih prilika i razminiravanja pojedinih prometnica. To se prije svega odnosi na brdska područja“, prenosi RIA novosti riječi svog sugovornika.

Podsjećamo: tri spomenute države potpisale su u noći s 9. na 10. studenog zajednički sporazum o prekidu sukoba, prema kojemu će sukobljene strane zadržati područja koja su do toga trenutka držale pod svojim nadzorom. Osim navedenog povlačenja armenskih snaga iz 7 zona oko Nagorno Karabaha koje su do sada bile pod njihovom okupacijom (radi se o azerbajdžanskom teritoriju, koji, za razliku od Nagorno Karabaha nikada nije bio predmet spora, već je Armenija time spojila svoj državni teritorij s tom regijom većinski naseljenom armenskim stanovništvom, koja je također međunarodno priznata kao azerbajdžanski teritorij, ali i dodatno osiguravala njegov sigurnosni perimetar), sporazum uključuje i dolazak kontingenta ruskih mirovnih snaga na liniju razgraničenja i u Nagorno Karabah (osim onog njegovog dijela koji je u rukama azerbajdžanskih snaga). Ruski vojnici tu će misiju obavljati 5 godina, s mogućnošću daljnjeg produljenja ako se strane potpisnice sporazuma oko toga usuglase.

 

 

 





Komentari

komentar

You may also like