Vojska Ruande gađala lovac Su-25 od DR Konga (Video)

Snage Ruande pucale su na borbeni zrakoplov iz Demokratske Republike Kongo (DRK) za koji su rekli da je povrijedio njezin zračni prostor. S druge strane, kongoanska vlada ih je optužila za “ratni čin”.

“Borbeni zrakoplov Sukhoi-25 iz Demokratske Republike Kongo povrijedio je po treći put ruandski zračni prostor,” iznad okruga Rubavu, u blizini Gome, glavnog grada Sjevernog Kivua, rekla je glasnogovornica vlade Ruande Yolande Makolo u izjavi sinoć, prenosi Al Jazeera.

“Poduzete su obrambene mjere”, rekla je, dodavši da “Ruanda traži od DRK-a da zaustavi ovu agresiju”. U prosincu je Ruanda rekla da je još jedan borbeni zrakoplov iz DR Konga nakratko povrijedio njezin zračni prostor. Nenaoružani kongoanski ratni zrakoplov također je nakratko sletio u zračnu luku u Ruandi u studenom dok je bio u izviđačkoj misiji u blizini granice. Tada je DRK rekao da je to bila nesreća.

Ovog puta je DRK odbacio optužbe da je zrakoplov bio u zračnom prostoru Ruande. Odnosi između ove dvije zemlje su narušeni zbog pograničnog sukoba kojeg predvodi pobunjenička skupina M23. “Ruandski pucnji bili su usmjereni prema kongoanskom zrakoplovu koji je letio unutar kongoanskog teritorija”, tvrde iz Kinshase, glavnog grada DRK-a, potvrđujući da je zrakoplov sletio u Gomu bez značajne štete. Potez Ruande opisali su kao “namjerni čin agresije koji je ravan činu rata” čiji je cilj “potkopavanje mirovnog sporazuma za okončanje ofenzive pobunjeničke skupine M23”.

Video koji se širi kongoanskim društvenim mrežama (na dnu članka) prikazuje projektil koji je ispaljen prema vojnom zrakoplovu u zraku, koji je eksplodirao u blizini zrakoplova, a koji je ipak nastavio letjeti. DRC, stručnjaci Ujedinjenih naroda i zapadne sile optužili su Ruandu da podržava pokret M23, koji je zauzeo nekoliko gradova i sela u DRC-u, Ruanda je zanijekala bilo kakvu umiješanost.

Regionalni čelnici posredovali su u studenom u sporazumom prema kojem se ta grupa predvođena Tutsima trebala povući s nedavno osvojenih položaja do 15. siječnja u sklopu napora da se okončaju borbe zbog kojih je raseljeno najmanje 450 000 ljudi. Kongoanski predsjednik Felix Tshisekedi rekao je prošli tjedan da se pobunjenici nisu u potpunosti povukli s tih područja. U međuvremenu su u utorak ujutro izbile nove borbe između kongoanskih vladinih snaga i pobunjenika M23 u Masisiju i Rutshuru u blizini grada Kitshanga, nekih 70 km od Gome.





Komentari

komentar





You may also like