Vojska traži ostavku Pašinjana, a on odgovara: “to je pokušaj puča”

Načelnik glavnog stožera armenske vojske Onik Gasparjan potpisao je priopćenje kojim zahtijeva ostavku premijera NIkola Pašinjana, što je Pašinjan proglasio pokušajem državnog udara te je smijeno Gasparjana, piše agencija Interfax.

Priopćenje, kojim se traži ostavka premijera, potpisali su i Gasparjanovi zamjenici, zapovjednici korpusa armenske vojske i drugi visokorangirani časnici.

Izravni povod za obraćanje vojske je smjena prvog zamjenika načelnika glavnog stožear Tigrana Kačatrjana. U priopćenju se navodi da je Kačatrjan smijenjen “zbog kratkovidnosti i nerazumnih razloga” te da nisu uzeti u obzir “nacionalni i državni interesi”, već “osobni” osjećaji.

Odluka o smjeni Kačatrjana nazvana je u priopćenju “anti-državnom i neodgovornom”.

Glavni stožer je poručio da premijer nije više u stanju “donositi prikladne odluke u krizi”.

“Sve je pod kontrolom”, poručio je Pašinjan koji je pozvao svoje pristaše da se okupe na Trgu Repubike u središtu Erevana kod zgrade vlade.
Podsjetimo, nakon vojnog poraza od Azerbajdžana u ratu za Nagorno Karabah, oporba je organizirala velike prosvjede protiv premijera, zahtijevajući ostavku. Ostavku je ranije zatražio i katolikos svih Armenaca Karekin II., koji je na čelu Armenske apostolske crkve. Posljednji veći prosvjedi protiv Pašinjana održani su u subotu.

U Erevanu je trenutno i predsjednik Nagorno Karabaha Arajik Harutjunjan koji je kazao da je spreman biti medijator, navodi RIA

Komentari

komentar

You may also like