Von der Leyen: nema odgode u primjeni mehanizma vladavine prava

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen istaknula je u srijedu pred zastupnicima Europskog parlamenta da neće biti nikakve odgode u primjeni mehanizma uvjetovanosti vladavinom prava, zbog kojeg su Mađarska i Poljska nekoliko tjedana blokirale cijeli proračunski paket uključujući i plan za oporavak.

“Svaki slučaj nakon 1. siječnja 2021. bit će tretiran. Nijedan neće biti izgubljen”, izjavila je von der Leyen.

Mađarska i Poljska uklonile su svoj veto na Višegodišnji financijski okvir (2021.-2027.) i plan za oporavak, paket koji je ukupno težak 1824 milijarde eura, nakon što su šefovi država ili vlada EU-a usvojili u svojim zaključcima interpretativnu izjavu po kojoj se mehanizam neće primjenjivati dok Sud EU-a ne donese pravorijek o njegovoj legalnosti.

Očekuje se da će Mađarska i Poljska iznijeti taj slučaj pred Sud kojem obično trebao oko dvije godine za rješavanje takvih predmeta.

“Postoji strah da će primjena uredbe biti odgođena i da odgođena pravda znači negaciju pravde. To se neće dogoditi. Uredba će se primjenjivati od 1. siječnja 2021. godine. Svako kršenje koje se dogodi nakon toga dana bit će pokriveno. Jamčim vam da će Komisija uvijek djelovati potpuno autonomno, poštujući u potpunosti zakon uz punu objektivnost”, rekla je von der Leyen.

Iz njezinih riječi proizlazi da će se uredba primjenjivati i retroaktivno kako bi se pokrilo razdoblje dok se ne dobije pravorijek Suda EU-a.





Kompromisom s Mađarskom i Poljskom uredba o mehanizmu uvjetovanosti nije mijenjana

“Ovo je prvi put da se Unija oprema s mehanizmom za zaštitu proračuna protiv kršenja načela vladavine prava”, istaknula je von der Leyen, dodajući da zaključci Europskog vijeća “ni u čemu nisu promijenili mehanizam uvjetovanosti, ni u sadržaju ni njegovoj primjeni”.

Komentari

komentar





You may also like