Von der Leyen pokušala iz Slovenije uvjeriti da EU i dalje želi šest balkanskih zemalja

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen pokušala danas iz Kranja uvjeriti šest zemalja iz Balkana da su oni “obitelj” koja će jednoga dana ući u Europsku uniju. To sve dolazi nakon curenja internog dokumenta EU koji pokazuje da zapadne članice uglavnom nisu za nove članice zbog straha od navale niskokvalificiranih radnika i zbog kompliciranih “međubalkanskih” odnosa.

Nakon nekoliko tjedana vijećanja, čelnici EU-a navodno su zajednički pristali na politiku širenja Europske Unije na istok. Primanje ovih 6 članica je ujedno i obećanje EU staro 18 godina o budućem članstvu Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije, Kosova i Albanije ako ispune kriterije.

No, s obzirom na to da je “proces proširenja” blokiran raznim sporovima u Bruxellesu i u regiji, mnogi na Balkanu smatraju da je deklaracija EU-a prazna izjava. Von der Leyen je pokušala otkloniti takve sumnje. “Poruka je da Zapadni Balkan pripada Europskoj uniji. Želimo ih u Europskoj uniji. Mi smo jedna europska obitelj”, rekla je novinarima dok je s balkanskim čelnicima u Sloveniji doputovala na sastanak, prenosi Reuters.

“Dijelimo istu povijest. Dijelimo iste vrijednosti i duboko sam uvjerena da dijelimo i istu sudbinu”, rekla je nakon što se prošlog tjedna vratila s turneje po regiji.

EU je daleko najveći strani ulagač i trgovinski partner u šest zemalja regije. No, pokušaj predsjedavajuće Slovenije da postavi 2030. kao ciljani datum za pridruženje ovih šest država, nije uspio. Također, EU nije uspjela ispuniti obećanje o putovanja bez viza za Kosovo.

“Ovo je to velika nepravda, nedostatak pravičnosti prema građanima naše zemlje”, rekao je kosovski premijer Albin Kurti dolaskom na sastanak, napominjući da pet država EU-a još uvijek ne priznaje neovisnost Kosova. “Zalažem se za nedostatak straha od strane EU i da se ukine gorčina na Balkanu”, dodao je. “Još uvijek se nadam.”
Na sastanku je bilo riječi o strategiji EU-a prema Kini, Afganistanu i SAD-u. Ipak, te teme su naišla na kritike nekoliko čelnika EU koji su rekli da bi vanjska politika trebala započeti “kod kuće” na Balkanu. “Dugo smo govorili o ulozi Europe … Evo primjera gdje, ako želimo ojačati Europu i proširiti svoj geopolitički utjecaj, ovo je naše dvorište”, rekao je premijer Latvije Krisjanis Karins novinarima, a to mišljenje dijeli i austrijski kancelar Sebastian Kurz: “Ako Europska unija ne ponudi ovoj regiji stvarnu perspektivu, moramo biti svjesni da će druge velesile: Kina, Rusija ili Turska tu odigrati veću ulogu. Regija zemljopisno pripada Europi i potrebna joj je europska perspektiva,” rekao je Kurz.

Sjeverne zemlje poput Danske, Francuske i Nizozemske strahuju od ponavljanja scenarija nakon naglog pristupanja Rumunjske i Bugarske 2007. i lošeg upravljana migracijom istočnoeuropskih radnika u UK koja je mnoge Britance okrenula protiv EU. Bugarska se protivi pridruživanju Sjeverne Makedonije zbog jezičnih i kulturnih sukoba. Sjeverna Makedonija, pak, može u EU samo zajedno s Albanijom, iz koje tvrde da ih Bugarska zajedno drži u “talačkoj krizi”. Očekivano, prepreka proširenju je i odnos Srbije i Kosova.

Komentari

komentar

You may also like