Von der Leyen u Sarajevu: zbunjenost oko pristupa BiH u EU

Uoči sastanka predstavnika EU-a i zapadnog Balkana zakazanog za 6. listopada, predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen obišla je Albaniju, Sjevernu Makedoniju, Kosovo, Crnu Goru, Srbiju i Bosnu i Hercegovinu i to sve ovog tjedna.

Početkom tjedna smo pisali o internom dokumentu EU koji otkriva neslaganja članica oko toga treba li EU uključiti još šest zemalja s Balkana. Unatoč godinama obećanja iz Bruxellesa kako put proširenja EU obuhvaća i zapadni Balkan, čini se da su komplicirani međudržavni odnosi u ovoj regiji previše čak i za europske političare. Osim toga, određene bogatije države se boje nereguliranog dolaska velikog broja radnika s ovog područja, navodeći slučaj brzog pristupa Rumunjske i Bugarske čije stanovništvo je preplavilo UK nakon ulaska u EU.

Takvu zbunjenost odražavaju i komentari članova predstavništva BiH nakon jučerašnjeg sastanka s predsjednicom EU Komisije, Ursulom von der Leyen.

Nakon sastanka nije bilo zajedničke konferencije za novinare, a predsjedatelj Predsjedništva BiH, Željko Komšić kazao je kako je posebice inzistirao da se EU na samitu s regionalnim liderima, zakazanom za naredni tjedan na Bledu, u zajedničkoj deklaraciji jasno obveže na nastavak procesa proširenja jer postoje ozbiljne dvojbe ima li za to spremnosti među svim sadašnjim članicama Unije, piše HINA.

“U protivnom bi posljedice ne samo po BiH nego po cijelu regiju mogle biti loše, da ne kažem katastrofalne” kazao je Komšić. Bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović rekao je u izjavi novinarima da je posjet Von der Leyen doživio kao nastavak potpore europskom putu BiH, a Milorad Dodik je izjavio da je europska perspektiva upitna više nego ikada.

“Imamo iskrenog prijatelja koji želi da BiH ispuni uvjete i dobije kandidatski status i postane članica Europske unije. Sada je do nas da ispunimo 14 prioriteta koje je pred BiH postavila Europska komisija”, kazao je Džaferović u Sarajevu, referirajući se na Von der Leyen.





Dodik je pak na svojoj tiskovnoj konferenciji u Istočnom Sarajevu rekao da je nakon sastanka s Von der Leyen uvjeren da je europska perspektiva BiH kao i drugih država regije “veoma upitna”, a kao dokaz tomu ponudio je konstataciju da o tome nema jasnih opredjeljenja ni u dokumentu koji bio trebao biti usvojen na bledskom skupu.

“Ne dvojim da bi Von der Leyen bila vrlo privržena politici proširenja, no problem je u Francuskoj i Nizozemskoj koje su i ranije spriječile provedbu obećanja danih drugim državama zapadnog Balkana”, rekao je Dodik.

Tvrdi kako EU sa svim svojim problemima nema potencijala napraviti promjene pa je Bosni i Hercegovini zadala 14 zadaća radi stjecanja statusa kandidata koji su, kako tvrdi, neprovedivi. Njegova je teza da bi EU trebala ublažiti svoje kriterije u odnosu na BiH i bezuvjetno dati toj zemlji što prije status kandidata za članstvo.





Milorad Dodik je potvrdio je kako mu predsjednica Europske komisije kao i Gabriel Escobarom iz američkog Državnog tajništva spočitavaju dvomjesečnu blokadom državnih tijela vlasti, koju provode dužnosnici srpske nacionalnosti. Dodik je najavio kako će se, unatoč zahtjevima iz Bruxellesa i Washingtona, blokiranje donošenja odluka u središnjim tijelima vlasti BiH nastaviti sve dok se ne ukine zakon o zabrani nijekanja ratnih zločina, što ga je potkraj srpnja nametnuo bivši visoki predstavnik Valentin Inzko.

“Ako nastave prijetiti, onda mi nećemo razgovarati”, kazao je Dodik koji se posebice obrušio na Escobara koji u Državnom tajništvu ima status posebnog izaslanika za zapadni Balkan.

Dodik je potvrdio kako je Escobar inzistirao na potpori Christianu Schmidtu kao novom visokom predstavniku za BiH, a Dodik je ocijenio kako o tome ne vrijedi razgovarati jer na drugoj strani ima sugovornike koji “polaze s pozicije sile”. Escobar je Dodika izrijekom upozorio kako bi svaki secesionistički korak kojega bi poduzela RS voditi ka daljoj izolaciji bosanskih Srba a srpski član Predsjedništva BiH ponovo tvrdi kako je raspad BiH neizbježan. “BiH je danas nefunkcionalna kao i prije, ona je neuspješna zemlja i nema šanse preživjeti bez obzira na napore iz Amerike i Europe”, zaključio je Dodik, a prenosi HINA.

Komentari

komentar

You may also like