Vozači automobila u Mađarskoj suočavaju se s ograničenjem točenja goriva na postajama MOL-a i OMV-a

Vozači osobnih automobila u Mađarskoj od petka će biti ograničeni na kupnju 50 litara goriva dnevno na benzinskim postajama u vlasništvu mađarskog MOL-a i austrijskog OMV-a, kako bi se spriječili poremećaji uzrokovani uvođenjem gornje granice na cijenu benzina, izvještava Reuters.

MOL-ova objava prepolovila je dosadašnje ograničenje koje je nametnuto točenju goriva. OMV je priopćio da se njegovo ograničenje od 50 litara odnosi samo na gorivo koje je palo ispod gornje granice cijena, koju je vlada nametnula od studenog kako bi zaštitila stanovništvo od rastuće inflacije. MOL, koji posjeduje najveću mrežu benzinskih postaja u zemlji, pozvao je na postupno ukidanje gornje granice cijena koja je postavila maloprodajnu cijenu i za benzin od 95 oktana i za dizel na 480 forinti (1,27 dolara) po litri. Vlada premijera Viktora Orbana uvela je gornju granicu, koja bi sada trebala trajati do listopada, kako bi zaštitila potrošače od inflacije koja je sada na najvišoj razini u dva desetljeća. Gornja granica primjenjuje se na automobile s mađarskim registarskim oznakama, što je potez koji je pokrenuo sukob s Europskom unijom.

“Uveli smo ovo ograničenje (na punjenje gorivom)… kako bismo mogli jamčiti sigurnost opskrbe”, rekla je glasnogovornica MOL-a Piroska Bakos za Reuters, dodajući da kupci koji pune kanistre gorivom više neće imati pravo na gorivo s ograničenom cijenom. OMV, koji ima gotovo 200 benzinskih postaja u Mađarskoj, objavio je da će naplaćivati ​​tržišnu cijenu za gorivo koje se prodaje u kanistrima. Predsjednik i izvršni direktor MOL-a Zsolt Hernadi rekao je u travnju da bi održavanje gornje granice cijena, sada daleko ispod trenutnih tržišnih cijena, moglo dovesti do nestašice ponude.

Objava od petka posljednji je znak da je intervencija na tržištu goriva utjecala na ravnotežu ponude i potražnje. Austrija i Mađarska su tijekom proteklih tjedana oslobodile dio svojih strateških rezervi goriva kako bi stabilizirale tržište.

Glasnogovornica MOL-a Bakos izjavila je da je potražnja za gorivom tijekom ljeta obično poraste za oko 30-40% zbog turizma i sezone poljoprivrede, što povećava potražnju za dizelskim gorivom. No, gornja granica cijena smanjila je uvoz goriva, što MOL sada mora nadoknaditi.

Mađarska je ovog mjeseca priopćila da oslobađa dio svojih strateških rezervi nafte OMV-u za kupnju i distribuciju unutar Mađarske kako bi spriječila nestašicu goriva nakon incidenta (tehnički kvar) u OMV-ovoj rafineriji u blizini Beča.





Komentari

komentar

You may also like