Vraća li Macron Sarkozyja u vrh francuske politike zbog potpore na izborima?

Francuski predsjednik Emmanuel Macron razgovarao je telefonom s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, a razgovor je trajao oko 2 sata. O tome smo već ranije izvijestili, prenoseći objavu ruske agencije TASS koja se pozvala na službeni Kremlj (vidi poveznicu ovdje ili ispod teksta).

Poslijepodne se na istu temu oglasila i Elizejska palača, iznoseći svoje detalje razgovora dvaju dužnosnika.

Glavna tema razgovora bio je sukob u Ukrajini. Predsjednik Pete republike, primivši Putinove čestitke na ponovnom izboru, pozvao je Vladimira Putina da riješi tešku situaciju u Mariupolju. Rusija mora osigurati evakuaciju iz Azovstala u koordinaciji s humanitarnim organizacijama. Istovremeno, evakuiranima treba dati pravo izbora mjesta dolaska, kazao je Macron.

Osim toga, francuski predsjednik je izrazio spremnost za suradnju s nadležnim međunarodnim organizacijama oko pomoći na ukidanju ruske blokade ukrajinskog izvoza hrane kroz Crno more, što prijeti globalnom krizom.

Prema press službi Elizejske palače, Emmanuel Macron je ponovno pozvao na uvođenje primirja u Ukrajini, izražavajući spremnost za rad na pronalaženju prihvatljivih uvjeta za pregovore.

Kako je izjavio francuski medij Le Figaro, danas ujutro Macron je prije razgovora s Putinom tajno primio bivšeg francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja na razgovor. Ranije je Macron odbacivao glasine o međusobnom „tajnom paktu“, prema kojem bi za uslugu potpore Sarkozyja Macronovoj predsjedničkoj kandidaturi potonji njemu mogao osigurati mjesto budućeg francuskog premijera.
Podsjećamo da je Sarkozy bio ozbiljnim sudskim procesima opterećena osoba, između ostalog i po optužbama o korupciji. Svi se još dobro sjećaju njegove uloge u pokretanju vojne operacije NATO saveza u Libiji i rušenja njezinog čelnika Muammara Gaddafija, s kojim je ranije Sarkozy imao vrlo bliske odnose.

Razgovarali Putin i Macron: Ukrajina, kriza hrane, …

Komentari

komentar

You may also like