“Vratite novac ukraden od Afganistanaca”: Rusija poručuje SAD-u da plati za 20-godišnju okupaciju

Ruski stalni predstavnik pri UN-u Vasilij Nebenzja pozvao je svoju američku kolegicu Lindu Thomas-Greenfield da vrati novac ukraden od afganistanskog naroda, umjesto da pokušava natjerati druge da plaćaju tuđe račune tijekom sastanka Vijeća sigurnosti UN-a o Afganistanu.

Thomas-Greenfield je tijekom sastanka tvrdila da Rusija navodno premalo doprinosi financiranju obnove Afganistana. “Iz dugotrajnih nagađanja naših američkih kolega, ovo bi se moglo shvatiti kao poziv Rusiji i Kini da plate obnovu Afganistana. Navodno SAD i njegovi saveznici plaćaju sve”. “Cinizam takvih tvrdnji jednostavno je šokantan. Od nas se traži da platimo za obnovu zemlje, čije je gospodarstvo praktično uništeno 20-godišnjom okupacijom SAD-a i NATO-a”, istaknuo je diplomat. “Umjesto da priznaju vlastite pogreške i pokušaju ih popraviti, optužuju nas da ne želimo platiti tuđi račun. To je nevjerojatan prijedlog. Ne, dragi naši bivši zapadni partneri, vi ste ti koji morate platiti za vlastite pogreške”, precizirao je diplomat. “I, za početak, potrebno je afganistanskom narodu vratiti novac koji je ukraden. Pomagali smo i pomoći ćemo Afganistanu. A mi predlažemo da se usredotočite na plaćanje računa afganistanskom narodu za 20 godina vaše besmislene okupacije koja je uništila Afganistan i koja je dovela njegov narod na rub preživljavanja”, poručio je ruski izaslanik američkim “kolegama”.

“Ne može se sve mjeriti novcem. Životi onih koji su poginuli tijekom vašeg nametanja demokracije u Afganistanu ne mogu se mjeriti novcem; niti se novcem može kupiti lojalnost naroda Afganistana, koji je SAD očito potpuno izgubio”, inzistirao je Nebenzja.

Komentari

komentar

You may also like