Vrh ruskog vojno-obavještajnog sustava: SAD službeno učvrstile proturusku zadaću svojih PRO sustava

SAD su i službeno u svojim dokumentima učvrstili proturuski cilj američkih protuzračnih sustava, izjavio je ruski ministar obrane Sergey Shoygu.

Ruski ministar obrane kazao je kako je američko povlačenje iz Sporazuma o proturaketnoj obrani (2001. g., op. a.) pokazalo da je američka politika usmjerena protiv Rusije i Kine. „Naši partneri su tijekom mnogobrojnih pregovora ovu tezu kategorički negirali. Međutim, u koncepcijskim dokumentima Sjedinjenih Država službeno je učvršćen proturuski smijer aktivnosti u sferi PRO“, izjavio je Shoygu.

Pojedini američki objekti PRO su izvan američkog teritorija i njima je dana zadaća zaštite kontinentalnog dijela SAD-a od napada balističkih raketa. „Time su američki saveznici postali taoci avanturističkih odluka Washingtona u sferi sigurnosti“, naglasio je ruski ministar obrane, dodavši, kako je Rusija svojevremeno u punoj mjeri ispunjavala obveze o smanjenju naoružanja.

Na istom tragu, kao i ministar obrane, bio je i tajnik ruskog Vijeća sigurnosti Nikolay Patrushev, izjavivši, kako SAD i njihovi saveznici provode politiku demontaže dogovorne baze u sferi strateške stabilnosti.

„Težeći polučiti kratkoročnu političku korist, pojedine zemlje se ne gnušaju jednostrano povlačiti iz na sebe preuzetih obveza“ i demonstriraju kršenje normi međunarodnog prava i sustavno blokiraju „inicijative za uspostavu novih… međunarodno-pravnih mehanizama“, izjavio je šef ruskog VS. Dodao je, kako zahvaljujući potezima Washingtona više ne postoji sporazum o proturaketnoj obrani, sada je na redu Sporazum o uništenju raketa malog i srednjeg dometa, „a već se ne prvu godinu vode razgovori o tome, kako  nacionalnim interesima SAD-a ne odgovra niti Sporazum o smanjenju strateškog ofanzivnog oružja“, naglasio je u srijedu, 24. travnja, Nikolay Patrushev.

Komentari

komentar
0 komentara

You may also like