Vrh MMF-a i Svjetske banke lažirao podatke kako bi pomogao Kini

Čelnici Svjetske banke, uključujući tadašnju izvršnu direktoricu Kristalinu Georgijevu, izvršili su “neprikladan pritisak” na osoblje kako bi poboljšali rang Kine u izvješću banke o gospodarskoj klimu država zvanoj “Doing Business 2018”, prema nezavisnoj istrazi objavljenoj u četvrtak, prenosi Reuters.

Izvješće, koje je odvjetničko društvo Wilmer-Hale pripremilo na zahtjev etičkog odbora banke, izaziva zabrinutost zbog kineskog utjecaja na Svjetsku banku. Izvješće kritizira Georgijevu, sada generalna direktorica Međunarodnog monetarnog fonda i tadašnjeg predsjednika Svjetske banke Jim Yong Kim. Prema rezultatima istrage, utjecali su na rezultate liste.  Georgieva je rekla da se “u osnovi ne slaže s nalazima i tumačenjima” izvješća. Tvrdi da nije vršila pritisak na osoblje ni rezultate rang liste.

Revizija MMF-a pokrenuta je nakon što je Georgieva u četvrtak izvijestila odbor o tom pitanju. “Uprava MMF -a trenutno razmatra ovo pitanje”, rekao je glasnogovornik MMF-a Gerry Rice za Reuters. “Kao dio redovne procedure u takvim pitanjima, etičko povjerenstvo podnijet će izvještaj odboru”, rekla je Rice, ali nije dala datum.

Iz SAD-a, države koja i dalje dominira udjelom dionica u MMF-u i Svjetskoj banci rekli su da analiziraju “ozbiljne nalaze” izvješća.

“To je ozbiljna tema. Nezavisno izvješće nije presuda, a etičko povjerenstvo i odbor MMF-a moraju proučiti izvješće, saslušati izvršnog direktora i iznijeti njegove zaključke”, rekao je izvor iz francuskog ministarstva financija. “Na temelju toga Francuska će moći u potpunosti procijeniti situaciju”, dodao je izvor. UK  je također najavilo razmotriti nalaze istrage, rekao je glasnogovornik vlade. Dužnosnici iz Japana, još jednog ključnog donatora obje institucije, razgovaraju s kolegama u drugim zemljama o nalazima, rekao je Reutersu vladin izvor upoznat s tom temom.

Svjetska banka je u četvrtak priopćila da će otkazati seriju izvješća “Doing Business”, koja traje od 2003., uznemirujući ulagače koji se oslanjaju na nju kako bi im pomogli u procjeni rizika ulaganja u zemlje. Sama rang lista “Doing Business” itekako utječe na investicijsku klimu i svjetska gospodarska kretanja.





Komentari

komentar

You may also like