Vrhunac napetosti u utorak: Tri američka nosača zrakoplova ušla u Japansko more i plove prema Korejskom poluotoku

Kineski predsjednik Xi-Jinping telefonski je razgovarao s američkim kolegom Donaldom Trumpom u svezi s problemom oko Sjeverne Koreje. Pritom je pozvao Washington i Pjongjang na suzdržanost, kako bi se izbjegla daljnja eskalacija, priopćila je kineska glavna državna televizija.

„Kineska strana se odlučno zalaže protiv aktivnosti koje narušavaju rezolucije VS UN-a. Istodobno se nadamo kako će odgovarajuće strane pokazati suzdržanost, kako bi se izbjegla eskalacija krize na Korejskom poluotoku“, izjavio je kineski predsjednik.

Dodao je, kako je problem Korejskog poluotoka moguće riješiti samo ukoliko zainteresirane strane budu ispunjavale svoje obveze i išle jedna drugoj u susret. Predsjednik Xi-Jinping je izrazio spremnost na suradnju sa svim stranama, između ostalih i sa SAD-om, kako bi pridonijeli miru na Korejskom poluotoku.

Kineski i američki čelnici tijekom razgovora su se dogovorili nastaviti kontakte i u nužno vrijeme razmijeniti stavove po pitanjima koja predstavljaju zajedničku zabrinutost.

Geopolitika.News podsjeća, kako su Donald Trump i Xi-Jinping i 12. travnja, na inicijativu američke strane, telefonski razgovarali o istom problemu, svega nekoliko dana nakon prvog susreta dvaju čelnika na Floridi (7. travnja).
Također podsjećamo i na službeni politički stav Kine glede riješenja korejske krize. Peking već duže vrijeme u političkim tijelima međunarodne zajednice promiče vlastitu inicijativu koja bi pridonjela smirivanju napetosti na Korejskom poluotoku, koja se sastoji se od postizanja sporazuma o prestanku sjevernokorejskih nuklearnih i raketnih testiranja, u zamjenu za prestanak izvođenja zajedničkih američko-južnokorejskih vojnih vježbi. Njih Pjongjang snažno osuđuje, a njihovo učestalo izvođenje smatra ugrozom  svoje nacionalne sigurnosti, pričemu to ujedno koristi kao alibi za spomenuta testiranja i daljnje jačanje svoje vojne moći.

Napetost ovih tjedana dodatno pojačava kretanje čak triju udarnih grupacija američkog brodovlja, predvođenih nosačima zrakoplova Ronald Regan, Carl Vinson i Nimitz, u relativno malom Japanskom moru, prema zoni Korejskog poluotoka. Vrhunac napetosti očekuje se sutra, 25. travnja, na proslavi velikog nacionalnog praznika, kada se očekuje i moguće novo testiranje sjevernokorejskog naoružanja.

 

 

 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like