VRUĆE IGRE: SAD žele pobjedu Ukrajine u ratu s Rusijom i uspostavljaju europski centar za kontrolu isporuka oružja Kijevu

Amerika želi vidjeti pobjedu Ukrajine u borbi protiv Rusije, izjavio je glasnogovornik State Departmenta Ned Price na medijskoj konferenciji.

Kazao je kako za postizanje tog cilja Bijela kuća djeluje u dva smjera: Kijevu pruža vojnu pomoć, čiji je iznos već dosegao 3,8 milijardi dolara od početka rata, a također pokušava izvršio pritisak na Rusiju brojnim sankcijama.

“To je nešto što ćemo nastaviti raditi”, izjavio je Price.

Načelnik Združenog stožera SAD-a Mark Milley, izjavio je da će razvoj događaja u narednim tjednima igrati glavnu ulogu u smislu ishoda neprijateljstava u Ukrajini i da bi u tom smislu Zapad trebao biti aktivniji u opskrbi Kijeva oružjem.

Američko Ministarstvo obrane uspostavilo je središte za kontrolu isporuke vojne pomoći Ukrajini na temelju Europskog zapovjedništva Oružanih snaga SAD-a (EUCOM) u Stuttgartu, izvijestio je Pentagon, a 26. travnja prenio CNN. Zadaće nove strukture uključuju koordinaciju i ubrzanje isporuke vojne pomoći Kijevu iz više od 40 zemalja. Osoblje Europskog zapovjednog kontrolnog središta za Ukrajinu (EUCOM Control Center of Ukraine), zajedno s američkim vojnim osobljem, uključuje i predstavnike najmanje 15 zemalja koje pružaju potporu Kijevu, navodi CNN.

Američki ministar obrane Lloyd Austin izjavio je jučer za televiziju Fox News, odgovarajući na pitanje može li rat u Ukrajini eskalirati u nuklearni, da ne vjeruje u mogućnost nuklearnog sukoba zbog situacije oko te zemlje.





“Svi članovi međunarodne zajednice u našem okruženju čine sve što je potrebno da se to ne dogodi. Ali Ukrajina se ima pravo braniti, a mi ćemo je i dalje podržavati”, naglasio je. Pri tom je izjave ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova o mogućnosti nuklearnog rata nazvao opasnima, kazavši kako takva retorika ne pomaže i da nitko ne može pobijediti u nuklearnom ratu. Podsjećamo da je Lavrov izjavio kako mogućnost nuklearanog rata ovisi o ponašanju drugih.

Velika Britanija će Ukrajini isporučiti visokotehnološke projektile Brimstone u sljedećih nekoliko tjedana, vjerojatno prije 10. svibnja, izjavio je jučer zamjenik ministra obrane Ujedinjenog Kraljevstva, James Hippie u svom govoru u britanskom parlamentu . Dan ranije, govoreći u parlamentu, britanski ministar obrane Ben Wallace napomenuo je da trenutačno ne govorimo o slanju protubrodskih projektila Harpoon u Ukrajinu, budući da ih Velika Britanija ima samo u brodskoj verziji, niti projektila Brimstone. Međutim, prema Hippieju, datumi isporuke su samo pomaknuti u naprijed.

Britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss poziva zapadne zemlje da počnu isporučivati ​​tenkove i zrakoplove Ukrajini, kao i da prestanu uvoziti rusku naftu i plin. “…Moramo biti spremni na dugi rok i udvostručiti našu potporu Ukrajini. Teško oružje, tenkovi, zrakoplovi – trebali bismo bolje tražiti [vojnu opremu] u našim zalihama, povećati proizvodnju”, navodi Truss. Kazala je da bi Zapad trebao pojačati sankcijski pritisak na Rusiju, uključujući odbijanje uvoza nafte i plina iz Rusije “jednom zauvijek”. Prema njezinom mišljenju, zapadne zemlje ne bi trebale “financirati” rat Rusije u Ukrajini. Istodobno, Truss smatra da se kao rezultat zapadnih sankcija “Ruska Federacija suočava s prvim neplaćanjem duga u jednom stoljeću”.





Čelnici američkih obrambenih tvrtki tijekom sastanka s predstavnicima Pentagona izrazili su zabrinutost zbog povećanja proizvodnje, jer strahuju da će promjenom situacije u Ukrajini ostati s nepotrebnim oružjem, prenosi Reuters. Prema britanskoj agenciji, Ministarstvo obrane SAD-a održalo je sastanak sredinom travnja sa skupinom od osam čelnika izvođača radova u vojno-industrijskom kompleksu kako bi razgovarali o isporuci oružja Ukrajini, uključujući prijenosne sustave protuzračne obrane Stinger.

“Čelnici industrije izrazili su rezerve u pogledu povećanja proizvodnje oružja”, navodi se dalje. Prema izvorima, jedan od čelnika tvrtki kazao je da, kada se situacija u Ukrajini promijeni, “ne žele ostati punih skladišta zaliha … bez zajamčenog kupca.”

Komentari

komentar

You may also like