VS izglasalo nove sankcije protiv Sjeverne Koreje

Sinoćnja odluka VS potvrđuje kontinuirane prosudbe Geopolitika.Newsa, koji od samog početka ovogodišnje kulminacije sjevernokorejske krize zastupa i analitički obrazlaže tezu kako na tom prostoru nikakvog rata biti neće.

VS UN-a je u noći na utorak jednoglasno odobrilo rezoluciju broj 2375 o uvođenju novih sankcija protiv Sjeverne Koreje, koje značajno ograničavaju izvozne i uvozne mogućnosti Pjongjanga.

Rezolucija donosi ograničenja na isporuke naftnih proizvoda toj zemlji, a utvrđuje i limit na izvoz nafte Sjevernoj Koreji, koji ne smije biti veći u odnosu na pokazatelj iz proteklih 12 mjeseci. Osim toga, Sjeverna Koreja ne može izvoziti svoje tekstilne proizvode.

Radi se o rezoluciji čiji je prijedlog članicama VS uručio SAD tek u nedjelju u jutro, pa je iz te činjenice, kao i iz samog teksta usvojenog prijedloga jasno kako je riječ o kompromisu između SAD-a s jedne, i Kine i Rusije s druge strane. Naime, Sjedinjene Države početkom prošlog tjedna najavljivale su svoj prijedlog rezolucije koji će ići prema potpunoj zabrani izvoza nafte Sjevernoj Koreji, kao i uvođenju osobnih sankcija protiv sjevernokorejskog vođe. Međutim, Kina i Rusija su se protivile uvođenju potpunog naftnog embarga, bojeći se destabilizacije sjevernokorejskog društva, migracijskog vala i sl., a za Peking bi pristajanje na puni naftni embargo značio i svojevrsni poraz i to pred nadolazeći 19. Kongres KP koji će se održati u studenom ove godine i na kojem predsjednik Xi Jinping očekuje novi mandat.

A da se radi o kompromisnom riješenju ukazuje i sinoćnja izjava VS,  kojom se poziva na obnovu šestostranih pregovora o sjevernokorejskom problemu, a također i  pozdravljaju napori država usmjerenih na „omogućavanje mirnog i sveobuhvatnog riješenja kroz dijalog“. Podsjećamo, prijedlozi za početak dijaloga i obnovu pregovora proteklih su tjedana učestalo stizali iz Pekinga i Moskve,ali i iz brojnih drugih zemalja, uključno i Njemačke, međutim Washington ih je smatrao deplasiranim s obzirom na poteze vojnog karaktera od strane Pjongjanga.
Naravno, Pjongjang će i s ovako sročenim i proširenim sankcijama biti dodatno pogođen, a njegov državni vrh vjerojatno će nastaviti s retoričkim prijetnjama SAD-u, što je, uostalom, režim i najavio uoči izglasavanja ove rezolucije, grozeći se novim protumjerama u slučaju pooštravanja sankcija. Međutim, jasno je kako osim „škripanja zubima“ Pjongjang dalje neće i ne može ići. Pokretanjem bilo kakvog preventivnog rata od strane Sjeverne Koreje, ona bi taj rat izgubila jer bi u tom slučaju tamošnji režim ostao usamljen, bez potpre Pekinga i Moskve, i time de facto osuđen na smrt.

Ovdje svakako treba pridodati i jučerašnju vijest iz Moskve, koja govori o ruskom prijedlogu za sastanak parlamentarnih izaslanstava Sjeverne i Južne Koreje na međunarodnom međuparlamentarnom vijeću koje će se u listopadu održati u Sankt Peterburgu. Navodno su stigli prvi pozitivni signali i od strane Pjongjanga, ali Moskva još uvjek čeka konkretna službena izjašnjavanja dviju strana.

Bilo kako bilo tj. pokrenuli se pregovori šestorice ili ne, i ova sinoćnja odluka VS potvrđuje kontinuirane prosudbe Geopolitika.Newsa, koji od samog početka ovogodišnje kulminacije sjevernokorejske krize zastupa i analitički obrazlaže tezu kako na tom prostoru nikakvog rata biti neće. Štoviše, da se izrazimo slikovito, u Sjevernoj Koreji vojnim putom neće biti uništena niti jedna jedina ptica, a kamo li neki njihov zrakoplov, vojno postrojenje ili objekt.

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like