Vučić: koliko će još Srbija sijediti na vlastitoj stolici – neizvjesno!

Ovih dana zaoštrila se američko-ruska retorika oko Srbije. I dok predstavnici State departmenta od Beograda otvoreno zahtjevaju službeno određivanje „za EU“ ili „za Rusiju“ (uz preporuku za onu prvu) i upozoravaju kako je vrijeme „sjedenja na dvije stolice završilo“, iz ruskog MVP jučer su Washingtonu upućene optužbe, kako se ultimatumom Srbiji „za“ ili „protiv“ Sjedinjene Države miješaju u unutarnje stvari te balkanske države.

Na tu temu oglasio se i srpski predsjednik Aleksandar Vučić, kazavši, kako je za Srbiju važno ostati na europskom putu jer ona, kao prvo, teži imati model unutarnjeg ustroja kakav djeluje u državama EU, a kao drugo, „s EU i državama balkanske regije Srbija ostvaruje 90% trgovinske razmjene, a važan udio trgovinske razmjene još je i s Rusijom, a svi ostali – minimalni“.

Srpski čelnik je u intervjuu za beogradsku televiziju Pink, 30. listopada izjavio slijedeće: „Naš je problem što su u Srbiji ljudi koji su a priori za Ruse ili a priori za Zapad, bez nijansi. Nadam se kako je većina srpskog stanovništva – za Srbiju, i da ono razumije kako je za nas najbolje biti na europskom putu i ne uništiti prijateljstvo s Rusijom i Kinom. Ukoliko se mi i dalje budemo pridržavali takve pozicije, bit ćemo svoji na svojoj zemlji i u nas će biti svoja stolica.“

Osvrćući se na svoj razgovor s visokopozicioniranim službenikom State Departmenta Hoytom Brianom Yee, koji je nedavno boravio u posjetu Srbiji i kojeg je Vučić ocijenio „teškim“, srpski čelnik je kazao kako su glavne teme razgovora bile Kosovo i Rusija. Dodao je, kako Beogradu svi upućuju primjedbe jer on nastavlja svoje čvrste veze s Rusijom i ne priznaje nezavisnost Kosova. Upozorenja se odnose i na sudjelovanje 40 srpskih vojnika na vojnim vježbama Rusije i Bjelorusije, pri čemu autori tih upozorenja ne primjećuju kako je 300-injak srpskih vojnika sudjelovalo na vježbama NATO-a u Srbiji, podsjetio je Vučić.

Srbija je prije ulaska u EU dužna uskladiti svoju vanjsku politiku s Bruxellessom, glede čega je predsjednik Vučić kazao kako će Beograd očuvati korektne odnose s Rusijom. „Naš zadatak je voditi nezavisnu politiku i pokušati naći povijesni kompromis s Albancima“, kazao je Vučić i dodao, kako Srbija „sjedi na svojoj stolici, a do kada će to još moći, nitko ne može jamčiti“.

 





 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like