Vučić nahvalio Putina: „Putin je moć Rusije!“

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je u jučerašnjem intervjuu ruskom novinaru Vladimiru Solovjovu, između ostalog govorio i o pripremama za susret s ruskim čelnikom Vladimirom Putinom. Prema njegovim riječima, u njegovom uredu već nekoliko tjedana se razrađuju svi detalji ovog najvažnijeg sastanka za Srbiju.

“Vladimir Putin je moć Rusije. Uzdigao je Rusiju. On je taj koji je uzdigao Rusiju. On je taj koji je politički i vojno uzdigao Rusiju. I konačno, po snazi ​​ekonomske održivosti i svega ostalog. Uvijek mogu puno naučiti od predsjednika Putina, puno čuti od njega”, kazao je srpski predsjednik.

Prema Vučićevim riječima, pitanje svih pitanja za Srbiju je plin.

“Želim da ljudi u Rusiji znaju za ovo, Srbija je uspješno odoljela pritiscima. Oni nikada nisu bili problem, niti kada se gradio Južni tok, ni Turski tok, koji mi zovemo Balkanski tok. Zajedno s Gazpromom izgradili smo 400 km plinovoda preko naše zemlje, a danas tim plinovodom već teče plin. Spremni smo i dalje širiti ovaj plinovod u regiji. Mi smo jedina zemlja u Europi koja nikada nije uvela sankcije Rusiji niti djelovala protiv ruskih interesa”, izjavio je Aleksandar Vučić.

Predsjednik Srbije izrazio je nadu da će tijekom sastanka biti moguće pronaći najbolje rješenje – kako u pogledu cijene plina, tako i u pogledu količine i fleksibilnosti opskrbe. Naglasio je kako je Srbiji potrebno sve više plina.

“Moramo se dogovoriti o velikim količinama jer naše gospodarstvo raste najbrže u Europi”, rekao je Vučić.





Naglasio je i da se srpsko-ruski odnosi ne smiju temeljiti samo na tradicionalnom prijateljstvu i bratstvu, već na modernoj suradnji i njenom stalnom širenju u budućnosti.

O dimenziji energetske suradnje Srbije i Rusije više smo pisali u našoj jučerašnjoj vijesti na ovu temu, koju možete pogledati ovdje.

Navedene riječi srpskog predsjednika potvrda su višestrane geopolitičke igre Srbije i njenog državnog vrha, gdje se nastavlja razvoj partnerskih odnosa te zemlje i s Istokom (Rusija, Kina) i sa Zapadom u smislu težnji Beograda za članstvom u EU.





Za sada Beograd u svojoj politici nesvrstavanja prilično uspijeva, ma tko što mislio o tome: i Bruxelles i Washington ga više tetoše nego kritiziraju ili opterećuju nekakvim sankcijama, dok istodobno on neometano razvija i političke i gospodarske i vojne odnose s Istokom. Naravno, ove posljednje razvija i s NATO savezom. Beograd jako dobro shvaća geopolitičku i geostratešku važnost Srbije u ovoj „velikoj igri“ Istoka i Zapada i želi to dobro naplatiti. Pitanje je samo hoće li tu naplatu htjeti zadržati isključivo u okvirima gospodarske i vojne suradnje (energenti, oružje, …), ili će je htjeti proširiti i na regionalnu geopolitičku dimenziju, odnosno pokušati polučiti dividende za svoje nacionalne interese u prostorima zapadnog Balkana. Poluga za to, ili tzv. proxy snaga, Beograd ima prilično dostatno (nešto slično poput Irana u bliskoistočnoj regiji, ali, naravno, u umanjenim dimenzijama) a sve će se na kraju, kao i na Bliskom istoku, svesti na umijeće trgovine.

Takva je politika sasvim legitimna. Svatko koristi ono čime raspolaže i na način na koji može, dok je to god u okvirima međunarodnih zakona. Na ostalim regionalnim igračima je da o tome itekako vode računa, a ne da samo kukaju ili kritiziraju.

Vučić spreman na daljnu suradnju s Gazpromom oko plinovoda i traži niže cijene plina

 

Komentari

komentar

You may also like