Vučić o Twitteru: “Jedva čekam da me isključe, da budem još jedan Trump u svijetu”

Društvena mreža Twitter definira “medije povezane s državom” kao one u kojima država “kontrolira uređivački sadržaj putem financijskih sredstava, izravnih ili neizravnih političkih pritisaka i / ili kontrolom nad proizvodnjom i distribucijom”. Twitter “neće preporučiti ili pojačano širiti” tako označene račune.

Radiotelevizija Vojvodine (RTV) nedavno je postao 11-ti medij u Srbiji kojeg je Twitter označio kao provladin. Opozicija u Srbiji već neko vrijeme upozorava da većina medija radi za državu. Pojedini “intervjui” sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem zvuče kao nešto što bi gledali na državnoj televiziji Sjeverne Koreje. Novinari u takvim intervjuima nemaju potpitanja i ni malo ne dovode u pitanje izrečeno.

Tabloid Informer koji obavlja funkciju glasila Vučića i njegove Srpske napredne stranke (SNS) na jučerašnjoj naslovnici je imao “Tviter je propagandna ratna mašina”.

Sam Vučić je obrušio na Twitter. Tvrdi da je riječ o “cenzuri” te se pita što je loše u tome da medij surađuje s državom: “Pa nego s kim će surađivati? S tajkunima, kriminalcima i lopovima? Najnormalnije je da surađuju s vladom. Mi ih i ne plaćamo, najveći dio tih medija, kao država”. Nadalje, Vučić ukazuje na, prema njegovim riječima, licemjerstvo jer britanski BBC i američki VOA nisu označeni kao provladini mediji od strane Twittera. Vučić je, u svom osebujnom stilu, na kraju kazao: “Jedva čekam da me isključe, da budem još jedan Trump u svijetu”, aludirajući na “trajno isključenje” bivšeg američkog predsednika s te platforme odlukom samog Twittera početkom ove godine.

Državna televizija RTS u prilogu tvrdi da je “skandalozno” to što je Twitter primijenio oznaku bez da ih je obavijestio i ne nudeći bilo kakvo “ozbiljno i argumentirano objašnjenje” za taj potez ili objašnjavajući što bi se moglo ili trebalo učiniti kako bi se maknula ta oznaka. Taj je potez “uvredljiv za korisnike Twittera, koji se smatraju nesposobnima donijeti vlastite zaključke o sadržaju koji čitaju i prate”, dodaju. Štoviše, proglašavanje novinara “vladinim suradnicima” može ih pretvoriti u mete i izložiti ih sigurnosnim rizicima, ustvrdio je RTS, ističući kako je zadnji put to bilo u travnju 1999. kada je NATO bombardirao njihovu zgradu u Beogradu i ubio 16 njihovih zaposlenika.

Komentari

komentar
You may also like