Vučić spreman na daljnu suradnju s Gazpromom oko plinovoda i traži niže cijene plina

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić jučer je dao intervjuu za SolovyevLive i tom je prilikom govorio o energetskoj politici prema Moskvi.

Rekao je kako planira razgovarati o cijeni plina i povećanju opskrbe s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom “Imat ću dosta praktičnih pitanja. Ostavljam mnogo pitanja otvorenim za razgovor jedan na jedan. Rekao bih da je glavna tema ovdje, u Srbiji, plin. Uvjeren sam da ćemo pronaći rješenje oko nekoliko pitanja koje se odnose na plin. To su cijena plina i njegova količina, jer nam treba sve više i više plina. Mi trošimo sve više.Do nedavno smo trošili 1,1 milijardi kubičnih metara plina, sada koristimo 2,7 milijardi. Trebali bismo postići dogovor o povećanju opskrbe plinom, jer naše gospodarstvo najbrže raste u Europi”, rekao je.

Vučić je rekao da je Putin uvijek pokazivao razumijevanje za prilike u Srbiji. “Nadam se da će nas i ovoga puta razumjeti u pogledu cijene plina i količina opskrbe”, dodao je. Potpredsjednik ruske vlade Juri Borisov rekao je 7. listopada na sastanku rusko-srpskog međuvladinog odbora da se nada da će dugoročni ugovor o isporuci ruskog plina Srbiji biti potpisan do kraja 2021. godine.

Također, Vučić se osvrnuo na povezanu temu. Srbija je spremna nastaviti s realizacijom projekata interkonektorskih plinovoda s ruskim plinskim holdingom Gazpromom, rekao je predsjednik Aleksandar Vučić u intervjuu. “Želim da ljudi u Rusiji znaju da je Srbija uspješno odoljela pritiscima i nikada nismo bili problem: ni kada je građen Južni tok, ni kada su izgrađeni Turski tok i Balkanski tok. Izgradili smo plinovod dug 400 kilometara zajedno s Gazpromom i plin već sada teče preko plinovoda. Spremni smo da nastavimo širenje interkonektora ovog plinovoda (Turski tok) u regiji”, rekao je Vučić. “Srbija je jedina europska zemlja koja nikada nije uvela nikakve sankcije ili mjere protiv Rusije”, rekao je Vučić. “Nikada sebi nismo dozvolili ništa što može utjecati na naše odnose s Rusijom”, dodao je predsjednik Srbije. Vučić je 1. siječnja otvorio početak rada plinovoda Balkanski tok. Segment u Srbiji je produžetak magistralnog plinovoda Turski tok kojim se isporučuje ruski plin.

Komentari

komentar





You may also like