Vučić: Srbija od studenog neće moći uvoziti rusku naftu zbog EU sankcija

Srbija od 1. studenoga neće moći uvoziti rusku naftu zbog sankcija EU, izjavio je jučer srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić.

“Svakodnevno se pojavljuju deseci novih problema. Dnevno potrošimo 350 tona loživog ulja, a zimi ćemo trošiti sedam puta više. Moramo pronaći i mazut, a nema dovoljno loživog ulja u NIS-u (Naftna industrija Srbije). Od 1. studenoga više nećemo moći uvoziti rusku naftu pod sadašnjim sankcijama, a Bog zna kakve će sankcije biti do tada uvedene”, rekao je Vučić, prenosi agencija Tanjug. Također je rekao da se mazut mora teglenicama uvoziti iz Rumunjske.

Vučić je ranije rekao da su sankcije EU protiv ruske nafte izvukle 600 milijuna dolara iz džepa Srbije. “Samo uvođenjem sankcija ruskoj nafti direktno su iz našeg džepa uzeli 600 milijuna dolara! 600 milijuna dolara direktno iz džepova građana Srbije, to je u roku od godinu dana. To bi ljudi u Srbiji trebali znati. Kirkuk, iračka nafta, je 31 dolar po barelu skuplja. Uzeli su nam 600 milijuna dolara, a mi još moramo uložiti dodatni novac za plin”, rekao je Vučić.

Napomenuo je da postoji i mogućnost kvarova na energetskoj infrastrukturi. Kako je kazao, u regiji možda neće biti ni električne energije te da je jedino sigurno da će Bugarska imati električnu energiju zbog toga što ima nuklearnu elektranu.

Vijeće EU-a usvojilo je 3. lipnja šesti paket sankcija protiv Rusije, uključujući odgođeni embargo na pomorske isporuke nafte i naftnih derivata iz Rusije. Zabrana opskrbe naftom morem odgođena je do početka prosinca. Privremena izuzeća od embarga predviđena su za uvoz naftovodima za one zemlje EU koje su zbog svog položaja izrazito ovisne o zalihama iz Rusije i nemaju alternativu. To su, prije svega, Mađarska i Slovačka.

Komentari

komentar





You may also like