Vučić: Srbija uštedjela milijardu eura s novom cijenom plina koju dobiva iz Rusije

Srbija je uspjela uštedjeti najmanje milijardu eura zahvaljujući povoljnoj cijeni plina koju je dostavila Rusija tijekom pregovora koji su održani 25. studenog, izjavio je 28. studenog srpski predsjednik Aleksandar Vučić na tamošnjoj televiziji Pink.

“Dogovorili smo se (na prošlotjednom sastanku u Sočiju između Vučića i Putina, op.GN.) o naftnoj formuli koja nije uvijek izgledala tako privlačno kao danas. Ovo je formula koja po cijeni nafte od 82-83 dolara po barelu omogućuje da platite oko 270-275 dolara za 1000 kubičnih metara plina, tako da je trenutno povoljno imati formulu nafte. Obećavam da ćemo nastaviti raditi i da ćemo u budućnosti imati i najnižu cijenu u Europi, ne računajući zemlje ZND-a (Zajednica neovisnih država, nastalih raspadom SSSR-a, op.GN.). Uspjeli smo, ovo nije 300 milijuna uštede za sve građane Srbije, ovo je najmanje milijardu eura, uključujući sve devizne transakcije, to je strateško pitanje za državu, ovo je ogromna ušteda. Shvaćate li uopće da se cijene kreću od 650 eura do 1200 eura za 1000 kubika, a mi plaćamo 270?” – naglasio je srpski čelnik.

Podsjećamo: Srbiji istječe šestomjesečni ugovor s Rusijom o isporukama plina. Prema najnovijem dogovoru ona će u zimskim mjesecima zadržati cijenu plina na 270 dolara, nakon čega će Beograd dobiti povoljne uvjete od Moskve za potpisivanje dugoročnog ugovora, navodno po uvjetima koje srpska strana naziva „izuzetnim“.

Nedavno je Aleksandar Vučić izjavio kako se Srbija razvija ogromnom brzinom zahvaljujući Rusiji i Kini (vidi poveznicu ovdje). U  komentaru te vijesti napisali smo kako Vučić igra složenu psihološku igru, svojevrsnu riskantnu partiju šaha – balansirajući srpskim interesima između Istoka i Zapada. Pri tom je Zapad, iako s višestruko “jačim figurama” od Beograda, limitiran u pokušaju „prestrogog“ discipliniranja Beograda (kako inače radi s neposlušnim državama) jer na taj način širom otvara vrata još bržem jačanju ruskog utjecaja naSrbiju i njene regionalne proxy igrače. Zbog toga je čitava stvar, šahovskim rječnikom rečeno, u svojevrsnoj pat-poziciji.

“Ulje na vatru”, ne samo u regiji, sigurno će dodati i planirani novi posjet Beogradu ruskog predsjednika Vladimira Putina, koji je, kako je iz Moskve službeno navedeno nakon spomenutog prošlotjednog sastanka u Sočiju – u pripremi.

Vučić: Srbija se razvija ogromnom brzinom zahvaljujući Rusiji i Kini





Komentari

komentar





You may also like