Vučić tvrdi da će Srbija u 2021. imati veći apsolutni BDP od Hrvatske

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić prognozirao je u subotu navečer da će Srbija već za pet mjeseci ove godine prvi put u povijesti preteći Hrvatsku po apsolutnom iznosu bruto domaćeg proizvoda (BDP), prenosi HINA.

“Ako se računa i od 1941. kada su formirali NDH, pa kroz republike tijekom bivše Jugoslavije, mi kao Srbija nikada nismo imali BDP koji se mogao u apsolutnim brojevima mjeriti s njihovima”, ustvrdio je Vučić u intervjuu provladinoj komercijalnoj televiziji Pink.

“Mi sa njima (Hrvatima) želimo dobre odnose i mnogo bolje nego što su danas. Razumijem tu vrstu ljutnje i potrebu da u svakom trenutku ponizite Srbiju, jer ona u svakom smislu raste”, rekao je Vučić.

U višesatnom intervjuu je najavio i da će država u okolnostima povoljnog stanja u državnom proračunu i rasta BDP-a u prvoj polovici godine za 8,3 posto, nastojati potaknuti potrošnju s dodatnom financijskom pomoći građanima i umirovljenicima. Vučić je ocijenio i da bi Srbija mogla biti među vodećim zemljama u Europi po potporama za rađanje djece i povećanje nataliteta, te da se priprema prijedlog da država za rođenje djeteta roditeljima jednokratno uplati 5000 eura.

Istaknuo je kako je Srbija “uspješna zemlja”, te da će biti “među prvima po stopi rasta u Europi”, što će ishoditi dodatno povećanje plaća i mirovina, te iznenađenje za umirovljenike tijekom sljedeće godine. Nasuprot dobrim ekonomskim i gospodarskim pokazateljima, Vučić je uvjeren da će Srbija biti izložena “još većim pritiscima” zbog Kosova i Republike Srpske. “Nikada velike sile nisu željele da Srbija bude ispred regije, a Srbija je sada uvjerljivo prva i razlika će se još uvećavati”, rekao je Vučić, ocijenivši kako Srbiju “svi žele zauzdati”, prenosi HINA.

Iako bi srpski BDP zbilja mogao uskoro postati veći nego hrvatski, Srbija na zadnjem popisu stanovništva ima nešto manje od 7 milijuna stanovnika, pa je BDP po glavi stanovnika ipak skoro duplo manji od hrvatskog.





Komentari

komentar

You may also like