Vučić: U 2023. Srbija će jačati vojsku i tražiti kompromisno rješenje za Kosovo

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić izjavio je u srijedu da je Beograd spreman na kompromisna rješenja za Kosovo, najavio je jačanje vojske i poručio da kako, “unatoč svim teškoćama”, vjeruje da će 2023. biti godina “daljnjeg razvoja i napretka”, prenosi Hina.

Vučić je na godišnjoj tiskovnoj konferenciji najavio da u prvoj polovici siječnja očekuje u Beogradu razgovore s dužnosnicima SAD-a i EU-a na temu Kosova nakon napetosti potkraj prošle godine na kosovskom sjeveru koje su prijetile da prerastu u sukob. Rekao je da je sprema na razgovore o rješenjima, ali da “to moraju biti kompromisna rješenja”.

On je istaknuo da je priznanje Kosova u međuvremenu povuklo devet država članica UN-a, “a očekuje se i deseta”, ustvrdivši kako sada kosovsku neovisnost priznaje 84 članica UN-a, a 106 ne. “Mi našu borbu nastavljamo… Uvijek ćemo željeti mir s Albancima…. i poštovanje svih sporazuma koje smo potpisali, rekao je Vučić, navodeći kako od svih šest potpisanih sporazuma “bježe i Albanci i međunarodna zajednica”.

“Svatko svoj posao – oni ucjene i prijetnje, a mi da čuvamo svoju slobodu i nezavisnost i da čuvamo svoju Srbiju. Neće biti lako i jednostavno”, poručio je srbijanski predsjednik. On je u kontekstu obrane i sigurnosti najavio je kako će glavna zadaća tijekom 2023. godine biti da se broj od 1600 pripadnika specijalnih postrojbi vojske Srbije poveća na 5000, obećavši “ogromne plaće”. “Osnovne plaće ići će preko 2000 eura”, rekao je dodajući da s dežurstvima, noćnim smjenama i prekovremenim radom “to dođe skoro do 3000 eura”. Specijalne postrojbe bit će pojačene i u MUP-u, te u Bezbjednosno-informativnoj agenciji (BIA), rekao je Vučić i pozvao mlade da se prijavljuju, te uskoro najavio javni natječaj.

Istaknuo je i da je Srbija dobila bacače raketa “iz jedne zapadne zemlje”, ne navodeći više detalja. Što se tiče Rusije, Vučić je ustvrdio da su pozivi iz EU-a na uvođenje sankcija Rusiji zbog njene agresije na Ukrajinu “na brutalan način miješanje u naše unutarnje stvari”.

Vučić je ponovio da u prvoj polovici sljedeće godine više neće biti na čelu Srpske napredne stranke, niti planira mijenjati Ustav Srbije kako bi mogao da dobiti još jedan predsjednički mandat. On je u travnju 2022. godine osvoji drugi petogodišnji mandat, koliko je maksimalno po važećem Ustavu Srbije.





KFOR poziva Srbe da ubrzaju uklanjanje barikada na sjeveru Kosova

Komentari

komentar





You may also like