Vučić zbog Kosova otkazao putovanja u inozemstvo

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić otkazao je u petak sve posjete inozemstvu zbog napetosti na Kosovu, navečer ga čeka susret s posebnim izaslanikom EU-a za dijalog s Prištinom Miroslavom Lajčakom, a u subotu sjednica Vlade na kojoj će ministre izvijestiti o situaciji, javljaju beogradski mediji, prenosi Hina.

Vučić se ispričao predsjedniku Egipta Abdelu Fattahu el-Sisiju zbog otkazivanja sudjelovanja na velikom klimatskom skupu COP 27, koji se održava u Sharm El Sheikhu od 7. studenog.

Istodobno je, po tvrdnjama više beogradskih medija koji se pozivaju na izvore u predsjedništvu Srbije, sjednica vlade sazvana nakon najnovijih tenzija na sjeveru Kosova i suspenzije regionalnog zapovjednika Kosovske policije Sjever Nenada Đurića. Glavni direktor Kosovske policije suspendirao je, na preporuku Policijskog inspektorata Kosova, u četvrtak Đurića zbog neostvarivanja zakonskih ovlasti i neprovođenja službenih odluka. Đurić je izjavio da policija na sjeveru Kosova neće provoditi odluku vlade u Prištini o podjeli opomena Srbima koji nisu zamijenili svoje registarske pločice onima s oznakom Republike Kosovo (RKS), rekavši da je ta odluka „politička i usmjerena protiv srpske zajednice“. Zbog suspenzije Đurića, predsjednik Srpske liste Goran Rakić za subotu je zakazao hitan sastanak svih predstavnika kosovskih institucija na sjeveru Kosova, na kojemu će predložiti da svi Srbi napuste kosovske institucije “počevši od lokalnih samouprava, tužiteljstva, suda, policije i svih ostalih tijela“.

Nove napetosti između Beograda i Prištine dospjele su u prvi plan nakon što je u ponoć u noći s ponedjeljka na utorak, posljednjeg dana listopada, istekao rok koji je kosovska vlada ostavila za primjenu odluke o zamjeni registarskih tablica izdanih u Srbiji, koje koriste Srbi na Kosovu. Priština nije prihvatila prijedlog Washingtona i Bruxellesa da odgodi primjenu mjera na 10 mjeseci, ali je kosovska vlada odlučila primjenjivati ih u fazama, od studenog 2022. do lipnja 2023. Tenzije koje podgrijavaju provladini mediji u Beogradu pojedini analitičari vide kao manevar u kojem Vučić kupuje vrijeme i pokušava pripremiti javnost za ono što slijedi u idućim mjesecima.

Vučić je, poslije obraćanja u Ujedinjenim narodima, tražeći za Kosovo unutar ustavnog suvereniteta Srbije primjenu istovjetnog načela poštivanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta koji međunarodna zajednica traži za odcjepljene regije Ukrajine, dobio priliku za kupnju vremena u odnosu na daljnji razvoj situacije, kaže za Hinu politički analitičar Cvijetin Milivojević. On drži da Vučić sad pokušava pripremiti javnost u pogledu rješavanja kosovskog pitanja “koje njegovo biračko tijelo ne odobrava”, a iz vodećih zapadnih zemalja su sve učestaliji pritisci da Srbija i Kosovo trebaju postići općeprihvatljiv sporazum o normaliziranju odnosa. Kosovo ishod tog sporazuma vidi u uzajamnom priznanju i članstvu u UN-u, dok Srbija odbija priznati neovisnost proglašenu 2008. godine i ustrajava na činjenici da je Kosovu po Ustavu Srbije njezin sastavni dio kao autonomna pokrajina, kakav status ima i Vojvodina.

Ministar obrane: Vojska Srbije u pojačanoj pripravnosti zbog napetosti na Kosovu





Komentari

komentar





You may also like