VW će platiti 10 milijardi dolara vlasnicima njegovih automobila zbog afere „dieselgate“

Američki sud, nadležan u sporu protiv njemačkog automobilskog koncerna „Volkswagen“, donio je odluku kojom je utemeljenim potvrdio sporazum o isplati 10 milijardi dolara  od strane VW-a vlasnicima njegovih dizelskih automobila u okviru velikog skandala – tzv. dieselgatea.

Sud je objavio kako je njegov zadatak bio uvjeriti se da riješenje procesa „nije rezultat prijevare ili lukavstva … između strana“ i da je sklapanje sporazuma pravedno „i prihvatljivo svim zainteresiranim stranama“. Sud smatra kako je ovo riješenje dovelo do osjetne koristi za članove zajedničke tužbe protiv VW.

Podsjećamo: njemački automobilski koncern našao se u središtu svjetske pozornosti nakon skandala iz 2015.g., kada su američki regulatori objavili da VW svjesno umanjuje pokazatelje o emisiji štetnih tvari iz svojih dizelskih automobila u atmosferu. Američka vlada obvezala je njemački koncern na povlačenje čak 482 tisuće osobnih automobila marki VW i Audi, koji su u SAD-u prodani između 2009. i 2015. godine. Koncern se naknadno dogovorio s vlasnicima o otkupu tih automobila i isplati kompenzacija.

Dug Volkswagena za „diselgate“ porastao na 30 milijardi dolara

Komentari

komentar
0 komentara

You may also like