Wagner drži centar Bahmuta: Popuštaju li ruski napadi?

Ruske snage predvođene plaćenicima grupe Wagner zauzeli su središte grada Bahmuta tijekom 58. tjedna rata. Ipak, ukrajinski branitelji i dalje kontroliraju manji, zapadni grada, a njihovi zapovjednici tvrde ruska ofenziva sada očito jenjava. U isto vrijeme, proruski civili i dalje se evakuiraju iz južne regije Herson, dok je oko 11 tisuća ukrajinskih vojnika i dalje na obuci u inozemstvu za protuofenzivu koja bi mogla uslijediti kasnije ovog mjeseca.

Plaćenici Wagnera zauzeli su u središte Bakhmuta 31. ožujka. Geolocirane snimke pokazale su tada da su plaćenici na 400 metara od gradske vijećnice. Dva dana kasnije, nakon noćne bitke koju je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski opisao kao “posebno vruću”, geolocirana snimka pokazala je osnivača Wagnera, Jevgenija Prigožina kako podiže rusku zastavu iznad gradske vijećnice. “S pravne točke gledišta, Bakhmut je zauzet”, rekao je Prigožin.

Wagner je preuzeo potpunu kontrolu nad industrijskim kompleksom AZOM, a 3. travnja ruske su snage napredovale u južnom Bahmutu bliže stadionu Avangard. Ruski vojni blogeri tvrdili su 4. travnja da su Wagnerove snage zauzele željezničku stanicu Bahmut-1.

Unatoč tome što je krajem prošlog mjeseca Zelenski govorio da neće odustati od Bahmuta, sada je promijenio retoriku. Tvrdi da je oprezan kako se ne bi dogodio scenarij opsade Mariupolja, kada je rekao da će se “odgovarajuće odluke” donositi u Bahmutu kako se situacija bude razvijala. Oko 2000 ukrajinskih vojnika zarobljeno je prošle godine iz tvornice Azovstal u Mariupolju kada su ih opkolile ruske snage i naredile im da se predaju.

Ipak, broj ruskih napada je sve manji, rekao je Serhij Čerevati, glasnogovornik ukrajinskih istočnih snaga. “Ako su ranije okupatori jurišali na naše položaje od 35 do 50 puta dnevno, posljednjih dana njihov se broj smanjio na 17 do 25 puta”, rekao je ukrajinski glasnogovornik 1.travnja. “Neprijatelj neće moći značajno promijeniti tzv. taktiku metar po metar i kao što je operacija u Harkovu pokazala, ovi metri koje je okupirao neprijatelj vraćaju nam se vrlo brzo”.ž

Britanska vojna obavještajna služba tvrdi da ruska zimska kampanja zauzimanja regija Donjeck i Lugansk posustaje. “Osamdeset dana kasnije, sve je očitije da je ovaj projekt propao”, tvrde iz Londona. “Ruske snage postigle su samo marginalne dobitke po cijenu desetaka tisuća žrtava”, napisalo je britansko ministarstvo. Zamjenica ministra obrane Hanna Malyar rekla je da je Bahmut najskuplja ruska bitka u cijelom ratu u ljudstvu i materijalu. Dana 2. travnja, ukrajinsko ministarstvo obrane procijenilo je broj ruskih vojnika koji su izgubili živote samo prošlog tjedna na nevjerojatnih 4000.





Ruski vojni blogeri rekli su da su kampanje za osvajanje Bahmuta i Avdijevke na jugu morale biti dobivene na vrijeme kako bi se pripremila obrana od ukrajinske protuofenzive za koju predviđaju da će se vjerojatno dogoditi između pravoslavnog Uskrsa 16. travnja, i Praznika rada 9. svibnja. “U nekim područjima neprijatelj je primjetno nervozan, jer je vrijeme protiv njih, a ima i manje ljudskih resursa za juriš na naše položaje”, rekao je zapovjednik ukrajinskih kopnenih snaga general pukovnik Aleksandar Sirski.

Komentari

komentar





You may also like