Washington predlaže da Turska prebaci proturaketne sustave ruske proizvodnje S-400 u Ukrajinu

Washington je neformalno prezentirao Ankari ideju slanja u Ukrajinu turskih proturaketnih obrambenih sustava S-400 ruske proizvodnje, izvijestio je Reuters u subotu, pozivajući se na tri izvora.

Ideju su iznijeli američki dužnosnici svojim turskim kolegama, bez formalnog zahtjeva, rekli su izvori tijekom posjeta zamjenice državne tajnice Wendy Sherman Turskoj ranije ovog mjeseca. Ruski sustavi S-400 koje je Turska nabavila 2019. jedan su od glavnih izvora napetosti između Ankare i Washingtona. U prosincu 2020., američki Kongres je usvojio Zakon o odobrenju nacionalne obrane (NDAA) kojim se nalažu sankcije Turskoj zbog nabave S-400.

Washington se snažno protivi korištenju ruskih sustava unutar NATO-a i kaže da predstavlja prijetnju jer bi sustav mogao tajno za Rusiju prikupljati podatke o NATO-vim kretanjima i tehnologiji. Osobiti problem je Pentagon vidio u korištenju S-400 sustava u blizini novih američkih aviona F-35. Ankara, s druge strane, tvrdi da se S-400 mogu koristiti samostalno bez integracije u NATO sustave i stoga ne predstavljaju rizik.

Ured Donalda Trumpa uveo je sankcije turskom obrambenom sektoru zbog kupnje, što je izazvalo bijes Ankare. Administracija Joea Bidena zadržala je taj stav te tvrde da će ukidanje sankcija uslijediti tek nakon uklanjanja S-400 iz Turske. Washington je tražio od saveznika koji koriste opremu i sustave ruske proizvodnje, uključujući S-300 i S-400, da razmotre njihovo prebacivanje u Ukrajinu. Članica NATO-a Turska, koja dijeli pomorsku granicu s Ukrajinom i Rusijom, održava dobre veze sa svojim susjedima i ponudila je posredovanje u krizi.

Analitičari za turski Ahval tvrde da je Ankara sigurno odbila zadnju ideju iz Amerike o slanju S-400. Turske vlasti nisu službeno komentirale taj prijedlog.

Komentari

komentar
You may also like