Washington “duboko zabrinut” zbog komentara bugarskog predsjednika o Krimu

SAD je izrazio duboku zabrinutost zbog komentara bugarskog predsjednika Rumena Radeva da je poluotok Krim koji je Rusija anektirala od Ukrajine 2014. godine “ruski”, reklo je američko veleposlanstvo u Sofiji u ponedjeljak, piše Reuters.

Radev, koji je u Bugarskoj osvojio drugi predsjednički mandat u drugom krugu predsjedničkih izbora u nedjelju, obećao je održavati bliske veze s bugarskim saveznicima u NATO-u, no također je pozvao na pragmatični odnos s Rusijom.

U predsjedničkoj debati prije svog reizbora, Radev se osvrnuo na Krim kao “trenutno ruski” te je pozvao Bruxelles da obnovi dijalog s Rusijom, rekavši da zapadne sankcije protiv Rusije ne funkcioniraju.

“SAD je duboko zabrinut nedavnim izjavama bugarskog predsjednika Rumena Radeva u kojima je Krim nazvao ruskim”, priopćilo je veleposlanstvo.

“SAD, G7, Europska unija i NATO su bili jasni i ujedinjeni u svojoj poziciji da je, unatoč ruskom pokušaju aneksije i okupacije koja traje, Krim zapravo dio Ukrajine”.

Komentari Radeva po pitanju Krima izazvali su prosvjede Ukrajine i snažne kritike njegovih oponenata kod kuće. Pristaše Radeva rekli su da je predsjednik, koji je također rekao da je aneksija Krima bila kršenje međunarodnih zakona, samo želio umiriti rusofilne glasače u zemlji uoči predsjedničkih izbora. Bugarska je bila jedan od najbližih suradnika Sovjetskog Saveza tijekom komunističke ere. Održava bliske kulturne, povijesne i ekonomske veze s Rusijom, koja joj ostaje glavni energetski partner.





Tenzije između Kijeva i Moskve su visoke nakon upozorenja Kijeva i Washingtona na neobične vojne aktivnosti blizu rusko-američke granice. Odbacivši te optužbe kao zapaljive, Moskva se požalila na rastuću aktivnost NATO saveznika u regiji.

 

 





Komentari

komentar

You may also like