Washington i Moskva upozoravaju Tursku protiv kopnenog napada na sjever Sirije

Zračni napadi Turske u sjevernoj Siriji samo su početak vojne kampanje protiv kurdskih Snaga za zaštitu naroda (YPG) koja će nastaviti s kopnenom ofenzivom. Izjavio je to predsjednik Recep Tayyip Erdogan, prenio BBC, četiri dana nakon početka zračnih napada. Frakcija YPG, koji Ankara vidi kao sirijski ogranak Kurdistanske radničke stranke PKK (koju su Turska i Zapad proglasili terorističkom organizacijom), tvrdi da je najmanje 30 civila i 11 njihovih boraca ubijeno u dosadašnjim napadima.

No, YPG i PKK poriču da imaju bilo kakve veze s bombaškim napadom u Istanbulu 6. studenog, u kojem je ubijeno 6 ljudi i ranjena 81 osoba. YPG je dio američke koalicije protiv Islamske države (IS). U razgovoru s vladajućom Strankom pravde i razvoja, Erdogan je rekao da je Turska odlučna osigurati svoju granicu sa Sirijom i stvoriti “sigurnosni koridor” “jači nego ikad”. Ranije je potvrdio da će kopnena operacija započeti “u odgovarajuće vrijeme”. Erdogan je spominjao i napad tenkovima na kurdska uporišta.

Pentagon je u međuvremenu upozorio da turski zračni napadi u sjevernoj Siriji ugrožavaju sigurnost američkog vojnog osoblja. Prema generali Patrick Ryder iz zračnih snaga “eskalacija dovodi u opasnost godine napretka protiv grupe Islamska država”, prenosi AP. Sirijske demokratske snage (SDF), čija je okosnica YPG, pomogle su poraziti skupinu na sjeveru zemlje. Prema SAD-u i njegovim saveznicima, još uvijek postoji opasnost od buđenja IS-a, a više od deset tisuća džihadista ostaje u pritvorima pod nadzorom koalicije.

Zapovjednik SDF-a Mazloum Abdi, koji je postao jedno od zaštitnih lica formacije, rekao je za Al Monitor da će glavna meta ofenzive biti njegov rodni grad Kobani. SDF i Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR) izvijestili su jučer o napadu na kamp Al-Hawl, gdje se nalaze rođaci boraca, a američka vojska izvijestila je o napadu na sjedište u Al-Hasaki. SAD dosad nije tako oštro kritizirao tursku operaciju. Washington je već upozorio Teheran zbog zračnih napada na kurdske borce u Iraku, ali to nije još učinio za Ankaru.

SAD ima oko 900 vojnika u Siriji. Kontingent se smanjio na taj broj od 2019., kada je povlačenje većeg dijela vojske naredio bivši američki predsjednik Donald Trump. Takvo povlačenje američkih vojnika je otvorilo put operaciji Turske u sjevernoj Siriji, koja je ciljala na Kurde. Međutim, u dotičnoj ofenzivi bilo je topničke paljbe protiv američkih trupa u tom području. Rusija je također izdala upozorenje Ankari za najavljivanu kopnenu ofenzivu, tvrdi ruski pregovarač iz Astane, Aleksandar Lavrentjev. Izrazio je nadu da će se poruka Moskve čuti u Ankari i da će se pronaći “drugi načini rješavanja problema”. U utorak je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov pozvao Tursku da se suzdrži od bilo kakvih “destabilizirajućih” akcija, prenosi ga RIA.

Komentari

komentar





You may also like