Washington uveo sankcije tvrtki uključenoj u izgradnju Sjevernog toka 2

SAD je nametnuo sankcije kompaniji Transadria, koja je uključena u projekt izgradnje plinovoda Sjeverni tok 2, objavio je američki državni tajnik Antony Blinken, prenosi Reuters.

Državno tajništvo je podnio izvješće Kongresu u kojemu se navodi da su uvedene sankcije protiv tvrtke. Uvedene su sankcije i protiv dva broda te tvrtke. “Dok se administracija nastavlja protiviti plinovodu Sjeverni tok 2, uključujući putem sankcija, nastavljamo surađivati s Njemačkom te s drugim saveznicima i partnerima na smanjenju rizika tog plinovoda za Ukrajinu, kao i za članice NATO-a i EU. Odgovarat ćemo na štetne ruske aktivnosti, uključujući i one u energetskoj sferi”, rekao je Blinken.

Washington se protivi 11 milijardi dolara vrijednom plinovodu, koji će omogućiti Moskvi da zaobiđe Ukrajinu i izravno izvozi plin u Njemačku. Najžešći kritičari projekta su Ukrajina, Poljska i baltičke zemlje EU koje ističu da će Europa postati ovisnija o Moskvi, dok dio europskih vlada smatra da je projekt ključan kako bi se osigurala stabilna opskrba plinom, pogotovo u vrijeme rastućih cijena energenata.

Po odluci američke administracije brodovi i tvrtke koje surađuju na izgradnji plinovoda mogu biti podložni sankcijama, ali ne i tvrtka Nord stream 2 AG koja upravlja plinovodom, čiji je glavni dioničar ruska državna kompanija Gazprom. To je dio kompromisa između Berlina i Washingtona.

Prošloga je tjedna njemački regulator privremeno obustavio proces certificiranja novog plinovoda, tražeći da se tvrtka koja upravlja projektom organizira prema njemačkim zakonima, što je prouzročilo regionalni porast cijene plina. Kijev tvrdi da je odluka njemačkog regulatora o blokiranju certifikacije posljedica njihovog lobiranja.

Komentari

komentar





You may also like