Washington je zabrinut zbog izgradnje kineske vojne baze u Keniji

SAD je podigao uzbunu zbog navodnih planova Kine da uspostavi vojnu bazu u Keniji i proširi svoj utjecaj nad tom državom i izvan okvira gospodarstva i investicija.

Iz Pentagona tvrde da je planirana baza u Keniji dio kineske potrage za globalnom vojnom logističkom mrežom za suprotstavljanje postojećim interesima supersila, uključujući i kontriranje SAD-u.

Kina je otvorila svoju prvu vojnu bazu u Džibutiju 2017., a njezina lokacija na sjeverozapadnom rubu Indijskog oceana izaziva zabrinutost Indije jer Kina već ima vojne saveze s Bangladešom, Mianmarom i Šri Lankom, što su sve države koje okružuju Indiju.

Baza u Keniji će biti prva kineska pomorska prekomorska baza, iako je Peking službeno opisuje kao logistički objekt. Marinci kineske mornarice raspoređeni su u bazi u Džibutiju, zajedno s oklopnim vozilima i topničkom potporom. “NRK [Narodna Republika Kina] vjerojatno je razmatrala brojne zemlje, uključujući i Keniju kao lokacije za objekte PLA [Narodnooslobodilačke vojske]”, tvrde iz Pentagona u svom godišnjem izvješću američkom Kongresu, a prenosi Business Daily.

Izvješće Pentagona dolazi usred utrke u naoružanju između Kine i SAD-a. Naime, Kina stvara nuklearne bojeve glave mnogo brže nego je Pentagon predviđao. Američki vojni stratezi kažu da Kina proširuje svoje nuklearne snage i baze kako bi ograničila američke mogućnosti u slučaju sukoba. Postavljanjem baze u Keniji, Washington je upozorio da Peking želi pojačati svoj vojni i gospodarski utjecaj na Keniju i druge zemlje u Africi. “NRK nastoji uspostaviti robusniju infrastrukturu za inozemnu logistiku kako bi njihovoj vojsci omogućili održavanje vojne moći na većim udaljenostima”, tvrde iz SAD-a.

Kina ulaže ogromne količine resursa u svoje napore da proširi moć. To se uglavnom događa kroz ulaganja ili izravnu kontrolu ključnih luka, zračnih luka ili druge infrastrukture, kao i promicanjem jačih političkih i diplomatskih odnosa. Nairobi (glavni grad Kenije) i Washington, uz bivšeg kolonijalnog gospodara UK, već imaju snažne vojne angažmane. SAD, na primjer, ima vojnu bazu u Manda Bayu, Lamu, dok UK ima sličnu bazu u kenijskom Nanyukiju. U srpnju je Ujedinjeno Kraljevstvo obnovilo skupi obrambeni pakt koji omogućuje svojim postrojbama nastavak obuke u Nanyukiju. Osim toga, ured Joe Bidena ranije ove godine najavila je raspoređivanje američkih specijalnih snaga u Keniju kako bi pomogli u borbi protiv terorizma.
Potencijalne vojne ambicije Kine dolaze za vrijeme provedbe inicijative  “Pojas i put” (BRI) koja ima za cilj daljnju trgovinu i širenje utjecaja na afričke zemlje. Kina je već financirala infrastrukturu u Keniji vrijednu milijarde dolara, uključujući željezničku prugu između Nairobija i Mombase. Međutim, SAD su sve glasnije pozivale Keniju da bude oprezna s velikim zaduživanjem za projekte, upozoravajući da bi istočnoafrička nacija mogla biti opterećena nenaplativim dugovima prema Pekingu za projekte izgrađene kineskom radnom snagom i tako ući u dužničko ropstvo.

Kenijska vojska šuti o navodnim planovima Pekinga da uspostavi ispostavu. Kenijska vojska nije odgovorila na zahtjev Business Dailyja za komentar o posljednjem izvješću. No, Kina je te tvrdnje odbacila kao lažne. “Spomenuta informacija potpuno je lažna”, rekao je Xueqing Huang, šef odjela za informiranje i odnose s javnošću u veleposlanstvu Kine u Keniji. “Njihovo posljednje izvješće je isto kao i prethodno: zanemarivanje činjenica i snažna pristranost”. Cilj Pekinga, navodi se u američkom izvješću, je iskoristiti svoju novu vojnu moć kako bi ostvario svoje vanjskopolitičke ciljeve i potvrdio se na globalnoj razini. Već ranije su analitičari ukazivali da je kinesku vojnu bazu u Džibutiju signal za geopolitičke ambicije Pekinga u inozemstvu.

Komentari

komentar

You may also like