Washington najavio potporu izvozu ruskih žitarica

Sjedinjene Države spremne su izdati “pismena jamstva” brodarskim i osiguravajućim tvrtkama kako bi pomogli u olakšavanju izvoza ruskih žitarica i gnojiva, izjavila je u utorak američka veleposlanica pri Ujedinjenim narodima Linda Thomas-Greenfield, a prenosi britanski Reuters.

Američkka veleposlanica pri Ujedinjenim narodima u utorak je izjavila kako Bidenova administracija podupire isporuku ruskog žita i gnojiva kako bi se riješila sve veća globalna nesigurnost hrane koju je potaknuo rat u Ukrajini, piše danas medij Business Standard.

Linda Thomas-Greenfield izjavila je novinarima u sjedištu UN-a da nema američkih sankcija na ruske pošiljke žitarica i gnojiva, ali je rekla da su tvrtke „malo nervozne i da se suzdržavaju“.

Linda Thomas-Greenfield je kazala da su Sjedinjene Države spremne dati jamstvena pisma izvoznicima žitarica i gnojiva, kao i osiguravajućim društvima u pokušaju da iz Rusije izvuku prijeko potrebne poljoprivredne proizvode.

Kazala je kako Bidenova administracija jako podupire napore glavnog tajnika UN-a Antonija Guterresa da omogući izvoz žitarica iz Ukrajine  željeznicom i Crnim morem, kao i njegov rad na osiguravanju neograničenog pristupa ruskoj hrani i gnojivima na globalnim tržištima.

Glasnogovornik UN-a kazao je u utorak da je Rebeca Grynspan, glavna tajnica UN-ove konferencije o trgovini i razvoju, posjetila Moskvu u ponedjeljak i održala konstruktivne razgovore s prvim potpredsjednikom ruske vlade Andrejem Belousovom o olakšavanju ruskog izvoza žitarica i gnojiva.





Globalna razina gladi na novom je vrhuncu, kazao je Guterres. Izjavio je kako Ukrajina i Rusija zajedno proizvode gotovo trećinu svjetske pšenice i ječma i polovicu suncokretovog ulja, dok su Rusija i njezina saveznica Bjelorusija drugi i treći svjetski proizvođač potaše, ključnog sastojka gnojiva.

Podsjećamo: posljednjih tjedana Moskva često navodi spremnost za izvoz svojih žitarica svim svjetskim državama osim onima koje su njoj neprijateljske tj. koje su protiv nje uvele sankcije nakon njene vojne intervencije u Ukrajini. Osim toga Moskva tvrdi kako ne sprječava izvoz ukrajinskih žitarica morskim putom i da to Kijev može slobodno činiti i kroz ukrajinske luke koje su sada pod nadzorom ruske vojske, poput Mariupolja. Što se tiče Odese, Moskva tvrdi kako ona ne sprječava ukrajinski izvoz žitarica preko te luke neovisno o svojoj pomorskoj  blokadi, već da je stvar u tome da je ukrajinska vojska sama minirala istu u strahu od ruskog desanta. Zbog toga je jedino Kijev taj koji može razminirati prilaze luci Odesa, tvrdi Moskva.

Njemu to za sada ne pada na pamet zbog opravdanog straha od ruskog napada na Odesu morskim putom.





Komentari

komentar

You may also like