Washington nastoji poboljšati odnose s Kinom i odmaknuti je od Rusije

Američka ministrica financija Janet Yellen sastat će se danas u Zürichu s potpredsjednikom kineske vlade Liu Heom. Nakon toga, američki državni tajnik Antony Blinken otputovat će u Peking kako bi razgovarali o ukrajinskom pitanju, kineskom nuklearnom arsenalu i nastavku kontakta između vojski dviju zemalja.

SAD također želi ispitati koliko je snažno kinesko-rusko partnerstvo, piše ruski medij Nezavisimaya Gazeta. Ruski analitičar Vasilij Kašin ističe da bi i Sjedinjene Države i Kina “željele staviti zaustaviti pogoršanje odnosa ili ga barem učiniti podnošljivim”. “Vjerujem da Blinkenov posjet zapravo neće promijeniti odnose. Što se tiče želje Washingtona da posije razdor između Pekinga i Moskve, tu ima više nade nego istine”, rekao je stručnjak. “Amerikanci stalno govore da će Kina prije ili kasnije napustiti Rusiju. No, Kinezi se prilagođavaju, ovisno o tome s kim razgovaraju. Kada Kinezi imaju posla s Europljanima i Amerikancima, oni se verbalno distanciraju od Rusije. Ali stvarnost je drugačija”, objasnio je Kašin. Prošle je godine bilateralna trgovina Rusije i Kine naglo porasla, što je omogućilo Rusiji da osigura ekonomsku održivost. Kineska industrijska poduzeća zamjenjuju zapadne tvrtke koje su napustile rusko tržište, naglasio je stručnjak.

“Što se tiče pregovora o nuklearnom arsenalu, to je doista važno pitanje za Amerikance. Kina je jedina službena nuklearna sila koja ubrzano gradi svoj arsenal, kao i interkontinentalne balističke rakete. To otvara potrebu stvaranja direktnog vojnog komunikacijskih kanala za sprječavanje sukoba te osiguranja barem minimalnu razinu transparentnosti između država”, naglasio je Kašin.

Danas je i Deutsche Welle objavio analizu u kojoj se pitaju ublažava li Kina oštru diplomaciju prema SAD-u. Naime, proteklih tjedana Kina je pokrenula kadrovsku rekonstrukciju na vanjskopolitičkom planu. Peking je imenovao Qin Ganga, bivšeg kineskog veleposlanika u SAD-u, novim ministrom vanjskih poslova, dok je bivši glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijian prebačen u odjel za granična i oceanska pitanja.

Qin, koji se smatra pouzdanim saveznikom kineskog čelnika Xi Jinpinga, napisao je u članku koji je objavio The Washington Post početkom godine da će razvoj kinesko-američkih odnosa ostati važna misija na njegovoj novoj poziciji. “Ostavljam Sjedinjene Države u uvjerenju da će vrata kinesko-američkih odnosa ostati otvorena i da se ne mogu zatvoriti”, napisao je, dodajući da odnosi ne bi trebali biti igra moći gdje uvijek netko gubi, a netko pobjeđuje te da je svijet “dovoljno širok za Kinu i Sjedinjene Države da se razvijaju i napreduju.”

Unatoč optimizmu koji je izrazio Qin, napetosti između Kine i SAD-a i dalje su visoke. Od posjeta bivše predsjednice Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi Tajvanu prošlog kolovoza, Kina je povećala svoje vojne aktivnosti oko tog otoka. SAD, u međuvremenu, također nastoji ojačati sigurnosne i vojne veze sa zemljama poput Japana i Filipina. Osim toga, i sam Qin je često znao “pokazati zube” u kritici poteza Washingtona.





Komentari

komentar

You may also like