Washington očekuje da europska vojska bude dopuna, a ne zamjena NATO savezu

Sjedinjene Američke Države zatražile su pojašnjenje stavova europskih zemalja u odnosu na planove o osnivanju europske vojske.

„To je za nas vrlo osjetljivo pitanje. Mi službeno uvjeravamo tipičnog američkog glasača zašto SAD, uza sve svoje probleme, godišnje u Europu šalju desetke milijardi dolara za zaštitu Europe od Rusije i drugih neprijateljskih snaga, iako bi ti novci mogli biti iskorišteni za unutarnje potrebe SAD-a“, izjavio je europarlamentarcima američki predstavnik u Vijeću Europe Gordon Sondland.

Sada se stanje usložnilo jer je EU odlučila kako se može nositi sa situacijom uz pomoć svojih oružanih snaga, kazao je američki službenik i dodao, kako SAD slušaju iz Europe „dva dijametralno suprotna gledišta“: jedni žele ograničiti takvu odluku na male sukobe, drugi govore o osnivanju obavještajne zajednice, izgradnji vojske, kompletnih oružanih snaga.

Sondland je naglasio kako Washington očekuje pojašnjenja – što Europa namjerava „činiti sa svojim sredstvima“, učitavajući i to da i ona financira NATO savez. „Zato se mi nadamo da, iako EU želi izjaviti o određenom stupnju svoje autonomije i obrambenih mogućnosti, da će to biti učinjeno u potpunom suglasju s NATO savezom i u svojstvu dopune, a ne zamijene NATO-a“, kazao je američki predstavnik u Europskom vijeću

 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like