Washington odobrio veliku prodaju novih projektila za THAAD i Patriot sustave zaljevskim zemljama

Washington je jučer odobrio dvije velike prodaje naoružanja Saudijskoj Arabiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE), kako bi pomogla u obrani od prijetnji iz Irana, izvijestio je AP.

SAD će prodati projektile za dva proturaketna i protuzračna sustava kroz dva odvojena ugovora zajedno vrijedna više od 5 milijardi dolara. Do transakcije dolazi nakon prošlomjesečnog putovanja američkog predsjednika Joea Bidena na Bliski istok, koje je uključivalo sastanke s nizom regionalnih dužnosnika i čelnika u Saudijskoj Arabiji. Sustavi za koje se obnavlja zaliha projektila već su ranije prodani i razmješteni u ove dvije zaljevske zemlje.

Nova prodaja uključuje 3 milijarde dolara vrijedne projektile za sustav Patriot u Saudijskoj Arabiji za obranu od napada Huti pokreta. Američki State Department “odobrio je prodaju 300 raketno-taktičkih balističkih projektila MIM-104E s poboljšanim navođenjem (GEM-T) za obrambeni raketni sustav Patriot, kao i opremu za podršku, rezervne dijelove i tehničku podršku Kraljevini Saudijskoj Arabiji. Predložena prodaja će poboljšati sposobnost Kraljevine Saudijske Arabije da odgovori na sadašnje i buduće prijetnje obnavljanjem sve manje zalihe projektila PATRIOT GEM-T. Ovi se projektili koriste za obranu granica Kraljevine Saudijske Arabije od upornog Huti pokreta koji napada bespilotnim letjelicama i balističkim projektilima na civilne lokacije i kritičnu infrastrukturu u Saudijskoj Arabiji”, piše u objavi.

Za UAE će ići 2.2 milijarde vrijedni projektili za sustav obrane na velikim visinama THAAD (Terminal High Altitude Area Defense). State Department odobrio potencijalnu prodaju 96  projektila presretača THAAD raketnog obrambenog sustava i odgovarajuću opremu zajedno s rezervnim dijelovima i tehničkom podrškom, prenosi Reuters.

Komentari

komentar





You may also like