Washington optužuje Rusiju da čini od hrane oružje blokadom izvoza iz Ukrajine

Američki državni tajnik Antony Blinken optužio je Rusiju za proces u kojem od hrane čini oružje. Nadalje, usporedio je blokiranje izvoza žitarica za milijune ljudi diljem svijeta od strane Rusije s talačkom krizom, prenosi AP.

Na sastanku Vijeća sigurnosti UN-a koji su sazvale Sjedinjene Države rekao je da je rat zaustavio pomorsku trgovinu u velikim područjima Crnog mora i učinio regiju nesigurnom za plovidbu, blokiravši ukrajinski poljoprivredni izvoz i ugrozivši globalne zalihe hrane. Blinken je rekao da se sastanak, kojim je predsjedavao, održava “u trenutku neviđene gladi” potaknute klimatskim promjenama, pandemijom, a kriza je dodatno pogoršana sukobom” u Ukrajini.

Od ruske invazije 24. veljače, rekao je, njezine pomorske operacije nastoje kontrolirati pristup sjeverozapadnom Crnom moru i Azovskom moru i blokirati ukrajinske luke. Blinken tvrdi da je ovo ciljana namjera ruske mornarice kojom se želi blokirati izvoz. “Kao rezultat djelovanja ruske vlade, oko 20 milijuna tona žitarica neiskorišteno je u ukrajinskim silosima dok se globalne zalihe hrane smanjuju, a cijene vrtoglavo rastu”, rekao je Blinken.

Ruski veleposlanik pri UN-u Vasilij Nebenzia odbacio je kao “apsolutno lažne” tvrdnje SAD-a i zapadnih zemalja “da želimo sve izgladnjeti do smrti. Tvrdite da navodno sprječavamo da se poljoprivredni proizvodi iznesu iz Ukrajine morskim putem”, rekao je. “Istina je, međutim, da je prvenstveno Ukrajina, a ne Rusija, blokirala 75 plovila iz 17 država u lukama Nikolajev, Herson, Černomorsk, Mariupolj, Očakov, Odesa te je Ukrajine minirala plovne putove.”

Naglasio je da Rusija ostaje “odgovoran dobavljač hrane i energije”. Rusija očekuje rekordan urod pšenice i može ponuditi izvoz od 25 milijuna tona žitarica od 1. kolovoza do kraja godine kroz luku Novorosijsk, rekao je, a također je spremna razgovarati o najmanje 22 milijuna tona gnojiva za izvoz od lipnja do prosinca. No, Nebenzia je rekao da su sankcije prema Rusiji poremetile transportne rute i ometale kretanje ruskih plovila te stvorile poteškoće s bankovnim transakcijama. “Ako ne želite ukinuti svoje sankcije, zašto nas onda optužujete da smo izazvali ovu krizu s hranom?” upitao je ruski izaslanik. “Zašto zbog vaših neodgovornih geopolitičkih igara moraju patiti najsiromašnije zemlje i regije?, upitao je Nebenzia.

Blinken mu je odgovorio: “Sankcije ne blokiraju crnomorske luke i ne uništavaju ukrajinske ceste i željeznice; to čini Rusija. Sankcije ne prazne ukrajinske silose za žito i ne kradu ukrajinsku poljoprivrednu opremu, već to čini Rusija.” Blinken je rekao da sankcije koje su uvele SAD i mnogi drugi ne sprječavaju Rusiju da izvozi hranu i gnojiva jer sankcijama nije obuhvaćen izvoz hrane, gnojiva i sjemena.





Šef UN-a za hranu David Beasley upozorio je Vijeće sigurnosti da je rat u Ukrajini stvorio “krizu bez presedana” rastom cijena hrane koje već izazivaju prosvjede i nerede. Izvršni direktor Svjetskog programa za hranu rekao je da je ovom krizom ugrožena prehrana za ljude u čak 43 zemlje. Beasley je podsjetio da se, kada su cijene hrane izmakle kontroli 2007. i 2008., više od 40 zemalja suočilo se s političkim nemirima, neredima i prosvjedima. “Već vidimo kako se nemiri i prosvjed odvijaju u Šri Lanki, Indoneziji, Pakistanu i Peruu, Burkini Faso, Maliju i Čadu. To su samo prvi nagovještaji nemira koji dolazi”, nadodao je. Beasley je pozvao svjetske čelnike da učine sve što je moguće “kako bi tržišta doveli u stanje veće stabilnosti jer će se stanje samo pogoršati”.

Komentari

komentar





You may also like