Washington, Pariz, Berlin i London zabrinuti zbog iranskog nuklearnog programa

Sjedinjene Države, Francuska, Njemačka i Ujedinjeno Kraljevstvo izrazile su jučer na sastanku G20 “snažnu i sve veću zabrinutost” zbog iranske nuklearne aktivnosti, pozivajući Teheran da “promijeni smjer” i tako spasi ugovor o njegovu nuklearnom programu, prenosi AFP.

Američki predsjednik Joe Biden, francuski Emmanuel Macron, njemačka kancelarka Angela Merkel i britanski premijer Boris Johnson sastali su se u subotu poslijepodne kako bi razgovarali na marginama sastanka G20 u Rimu.

“Odlučni smo u nakani da djelujemo tako da Iran nikad ne može proizvesti ni nabaviti nuklearno oružje te izražavamo snažnu i sve veću zabrinutost zbog učestalih provokativnih mjera Irana na nuklearnom polju, poput proizvodnje visoko obogaćenog uranija i obogaćenog uranijeva metala”, objavili su u zajedničkom priopćenju nakon sastanka.

Velesile su 2015. potpisale povijesno važan ugovor s Iranom (nazvan JCPOA, Zajednički sveobuhvatni plan djelovanja) koji je trebao spriječiti Teheran da proizvede nuklearnu bombu. Amerika se 2018., za mandata Donalda Trumpa, jednostrano povuka iz ugovora i ponovo uvela sankcije Iranu koji je, reagirajući na takvu odluku, postupno odustajao od ograničenja nametnutih njegovu nuklearnom programu.

No, Teheran je ovog tjedna rekao da je voljan u studenome nastaviti pregovore kako bi spasio ugovor.

“Sigurni smo da je još moguće brzo postići i realizirati dogovor o ponovnom poštovanju Nuklearnog sporazuma s Iranom (JCPOA-a), kako bi se dugoročno zajamčilo da iranski nuklearni program bude isključivo mirnodopske naravi, a zauzvrat bi predvidjeli ukidanje sankcija”, ističe dalje četvero zapadnih čelnika u priopćenju. “To će biti moguće samo ako Iran promijeni smjer”, ipak su upozorili.
“Pozivamo predsjednika Raisija da iskoristi ovu priliku i potrudi se u dobroj volji kako bi se naši pregovori čim prije uspješno završili. To je jedini siguran način da se spriječi opasna eskalacija koja nikome nije u interesu”, zaključili su.

Ipak, dok američke sankcije ekonomski paraliziraju Iran, i ova islamska republika ima nekoliku “aduta” u rukavu. Analitičari tvrde da stupanj obogaćenosti uranija nije daleko od mogućnosti proizvodnje nuklearne bombe. Dakle, Zapadu se valja požuriti. Nuklearna sposobnost Irana bi bitno promijenila geopolitičke odnose u regiji, a to se najmanje sviđa Izraelu čije interese u pregovorima djelomično zastupa SAD. Osim toga, Iran pomaže Hutijima u Jemenu koji rade značajne štete naftnim poljima u susjednoj Saudijskoj Arabiji, još jednom američkom savezniku.

Komentari

komentar

You may also like