Washington pita i upozorava Kazahstan: Čemu potreba za trupama iz Rusije?

Američki državni tajnik Antony Blinken rekao je danas da Washington traži odgovore od kazahstanskih dužnosnika o tome zašto su morali pozvati sigurnosne snage saveza predvođenog Rusijom da razriješe domaće nemire, prenosi Reuters. Također, Blinken je osudio naredbu kazahstanske vlade o pucanju i ubijanju prosvjednika (“terorista” kako je ih nazvao kazahstanski predsjednik).

Oko 3000 ruskih padobranaca stiglo je u Kazahstan ujutro 6. siječnja, nakon što je predsjednik Tokajev uputio službeni zahtjev za pomoć Organizaciji ugovora o kolektivnoj sigurnosti (CSTO). Armenija, Bjelorusija, Kirgistan i Tadžikistan također su poslali svoje trupe.

“Imamo prava pitanja o tome zašto su se osjećali primorani nazvati ovu organizaciju u kojoj dominira Rusije”, rekao je Blinken u intervjuu za CNN, dodajući da bi Kazahstan trebao biti u mogućnosti mirno izaći na kraj s prosvjednicima. “Tražimo pojašnjenje o tome.”

Kazahstanske vlasti priopćile su da se stanje stabiliziralo u cijeloj zemlji nakon najsmrtonosnijeg izbijanja nasilja u 30 godina neovisnosti, dok trupe vojnog saveza predvođenog Rusijom čuvaju “strateške objekte”. 

“Naredba o pucanju i ubijanju je pogrešna i treba je ukinuti”, rekao je Blinken u nedjelju u emisiji “This Week” na ABC-u. Blinken je u petak rekao da bi se Kazahstanu moglo biti teško riješiti ruskih vojnika, što je izazvalo ljutiti odgovor iz Moskve.

“Jedna lekcija iz novije povijesti je da kada su Rusi u vašoj kući, ponekad ih je vrlo teško natjerati da odu”, rekao je Blinken. Rusija je ljutito odgovorila u subotu, rekavši da bi SAD trebale razmisliti o vlastitim intervencijama u drugim zemljama: “Ako Antony Blinken toliko voli lekcije povijesti, onda bi trebao uzeti u obzir sljedeće: kada su Amerikanci u vašoj kući, teško je preživjeti ili biti neopljačkan”, objavilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova na društvenoj mreži Telegram. Rusko ministarstvo tvrdi da je raspoređivanje vojnika u Kazahstanu sasvim legitiman odgovor na zahtjev Kazahstana za potporu Organizacije ugovora o kolektivnoj sigurnosti, saveza bivših sovjetskih država.





Komentari

komentar

You may also like