Washington procijenio rizik od izravnog sukoba između SAD-a i Rusije nakon pada američkog drona

Nakon jučerašnjeg, kako je nazvan, sudara ruskog borbenog zrakoplova Su-27 i američkog drona MQ-9 Reaper iznad Crnog mora, što je izazvalo nove napetosti u ionako krajnje složenim, gotovo neprijateljskim američko-ruskim odnosima – na istu se temu oglasio i američki Institut za proučavanje rata (ISW), sa sjedištem u Washingtonu.

Prema njegovim procjenama, pad američke bespilotne letjelice MQ-9 Reaper, kao posljedice manevara ruskih lovaca, neće izazvati eskalaciju i dovest do izravnog sukoba između Rusije i SAD-a.

Desetljećima su ruske snage koristile manevre prisile protiv američkih i savezničkih zrakoplova i brodova na mnogim ratnim pozornicama, ali to do sada nije dovelo do sukoba, navodi se u najnovijem izvješću ISW od 14. ožujka.

Također se dodaje kako predsjednici Sjedinjenih Država i Rusije “zadržavaju potpunu slobodu izbora o tome kako odgovoriti na takve incidente, ali u takvim slučajevima nema automatske eskalacije”.

S obzirom na opetovana obećanja američkog vođe Joe Bidena da će izbjegavati dovođenje američkih snaga u izravni sukob s Rusijom, kao i jasnu, opetovano iskazanu nevoljkost Moskve da se bori protiv NATO saveza, nema razloga da takvi incidenti opasno eskaliraju, navode analitičari ovog američkog think tanka.

Navodi kako je Europsko zapovjedništvo Oružanih snaga SAD-a u utorak izvijestilo o sudaru ruskog višenamjenskog lovca Su-27 sa spomenutim američkim dronom iznad Crnog mora.

Rusko ministarstvo obrane odgovorilo je kako njihovi lovci nisu došli u kontakt s borbenim dronom i da nisu koristili oružje. Nakon otkrivanja drona koji je narušio granice područja privremenog režima korištenja zračnog prostora, ruski zrakoplovi PZO podignuti su u zrak radi identifikacije, navelo je nadležno rusko ministarstvo.

Washington je naglasio kako MQ-9 koji je pao u Crno more u regiji Krima nije nosio oružje.

Zbog ovog je incidenta u State Department jučer bio pozvan ruski veleposlanik u SAD-u Anatolij Antonov.

Nakon toga, on je izjavio kako Moskva ovaj izgred vidi kao provokaciju (vidi poveznicu ispod teksta).

Kazao je i slijedeće: “Što ti dronovi rade tisućama kilometara daleko od Sjedinjenih Država? Odgovor je jasan – prikupljaju obavještajne podatke koje kasnije kijevski režim koristi za napad na naše oružane snage i teritorij. Postavimo retoričko pitanje: ako bi se, primjerice, ruski napadački dron pojavio u blizini New Yorka ili San Francisca, kako bi reagirale američke zračne snage i mornarica? Prilično sam uvjeren da bi američka vojska djelovala na beskompromisan način i ne bi dopustila narušavanje svog zračnog prostora ili teritorijalnih voda.”

Rusija je zanijekala uspostavu bilo kakvog kontakta i kaže da se dron srušio nakon “oštrog manevriranja”. Antonov je kazao da je njegov sastanak u State Departmentu bio “konstruktivan” i da nije pokrenuto pitanje mogućih “posljedica” za Moskvu zbog izgreda.

Moskva incident s dronom vidi kao provokaciju – ruski veleposlanik u SAD-u

 

Komentari

komentar

You may also like