Washington razmatra slanje raketnih sustava “MIM-23 Hawk” u Ukrajinu

Pentagon i Bijela kuća razmatraju slanje sustava navođenih projektila srednjeg dometa zemlja-zrak Hawk u Ukrajinu. Ovu informaciju je danas objavio Reuters, koji je citirao dva američka dužnosnika koji su rekli da Washington razmatra slanje starijih Hawk sustava iz svojih skladišta u Ukrajinu za obranu od ruskih projektila i iranskih dronova kamikaza Shahed-136.

Ranije je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg rekao da će Španjolska također isporučiti četiri lansera protuzračnih projektila Hawk. MIM-23 Hawk je raketni sustav koji može osigurati protuzračnu obranu od zrakoplova i projektila na malim do srednjim visinama. Projektil je razoran, precizan i učinkovite te prilično zaštićen od elektroničkih protumjera, piše The Defense Blog.

Osnovni Hawk razvijen je još 1950-ih i prvotno pušten u upotrebu 1960. Sustav je od tada nadograđivan i moderniziran. Mnoge države i danas koriste modernije verzije sustava. Hawk koji je Španjolska donirala Ukrajini je verzija MIM-23B koja ima domet djelovanja od 1.5 kilometara do 35 km, a djeluje na visini od 60 metara do 18 000 m. Projektil nosi bojevu glavu od 75 kg.

Komentari

komentar

You may also like